"Vi må tænke radikalt anderledes, hvis der skal bedre forhold på byggepladserne"

Sæt arbejdstiden ned og indfør fysisk træning og opvarmning på byggepladserne. Sådan lyder anbefalingen fra en forsker, der har undersøgt, hvorfor så mange bygningsarbejdere har smerter.
Det er de tunge løft på byggepladserne, der giver bygningsarbejderne smerter og slider ryggen ned på længere sigt.
Det er de tunge løft på byggepladserne, der giver bygningsarbejderne smerter og slider ryggen ned på længere sigt. Foto: Torkil Adsersen / Scanpix

Det kan ikke være rigtigt, at over halvdelen af de danske bygningsarbejdere skal tage på arbejde med smerter, og at hver tredje skal tage smertestillende medicin.

Det er arbejdsgiverne i Dansk Byggeri og bygningsarbejdernes fagforening 3F enige om. Derfor har de bedt Ph.d. Jeppe Ajslev fra Roskilde Universitet undersøge, hvad de kan gøre ved det.

- Hvis man sætter arbejdstiden ned, er der gode chancer for, at vi kan reducere antallet af medarbejdere med smerter, siger han.

Den reducerede arbejdstid skal kombineres med fysisk træning og opvarmning, hvis der for alvor skal gøres noget ved de muskel- og skelletlidelser, som plager mange bygningsarbejdere.

- Så vil der være stor sandsynlighed for, at det har en positive effekter på kroppen, siger han.

Husk arbejdsmiljøet

Der er aldrig før lavet forsøg med at nedsætte arbejdstiden på de danske byggepladser. Men på et svensk sygehus har man i et tidligere forsøg nedsat arbejdstiden med to timer om dagen, og her er antallet af medarbejdere med smerter i skulder og nakke faldet med cirka 15 procentpoint.

- Det er et rigtig flot resultat. Og mulighederne er gode for, at det også vil kunne lade sig gøre i byggebranchen, mener Jeppe Ajslev.

I 3F er de parate til at se på mulighederne i nedsat arbejdstid.

- Med det skal ses i sammenhæng med et godt arbejdsmiljø. Det skal ikke bare være et pladster på såret, når det er gået galt, siger arbejdsmiljøpolitisk chef Ulla Sørensen.

Kost og søvn

I Dansk Byggeri vil de ikke gå ind i diskussionen om nedsat arbejdstid, fordi det er noget, der skal reguleres i overenskomsten.

- Men vi skal i gang med at finde ud af, om der er noget af det her, vi kan arbejde videre med, siger arbejdsmiljøchef Mette Møller Nielsen.

Hun er til gengæld begejstret for tanken om styrketræning som en del af løsningen.

- Hvor meget man kan holde til at løfte, afhænger af kroppens generelle sundhedstilstand. Det handler om styrke og motion, men vi ved også, at der er meget at hente i forhold til kost og søvn, så det er også noget af det, vi skal til at kigge på, siger hun.

Der udover vil Dansk Byggeri arbejde videre med at få arbejdsgiverne til at bruge flere tekniske hjælpemidler, som kan mindske de tunge løft, som giver byggeriarbejdernes smerter.

Tænk radikalt anderledes

Det nytter bare ikke noget at have en masse tekniske hjælpemidler stående, hvis der ikke er tid til at bruge dem, mener Jeppe Ajslev.

- Mine undersøgelser viser, at de tekniske hjælpemidler kun bliver brugt, hvis de forøger effektiviteten. Hverken bygningsarbejderne eller virksomhedrene er interesserede i at bruge dem, hvis de sætter tempoet ned, siger han.

Det store problem i byggebranchen er det tidspres, som arbejdsgiverne bliver udsat for.

- Hvis de ikke bliver færdige til tiden, får de bøder, og det flytter arbejdspresset nedad, så bygningsarbejderne skal arbejde hurtigere og ikke har tid til at bruge hjælpemidlerne, siger Jeppe Ajslev.

Derfor er der brug for at nytænke den måde, store byggeprojekter bliver finansieret på. Eksempelvis kunne arbejdsgiverne og fagforeningerne gå sammen med staten om at lave en fond, der skal mindske tidspresset.

- Vi bliver nødt til at tænke radikalt anderledes, hvis vi for alvor skal ændre noget i byggebranchen, siger han.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.