Venstre: Landmænd skal holde flere dyr

Investeringerne skal nok komme af sig selv, hvis landmænd får lov at tjene flere penge, mener Venstre.
Venstres finansordfører Peter Christensen er ikke imponeret over bankernes tilskud til landbruget.
Venstres finansordfører Peter Christensen er ikke imponeret over bankernes tilskud til landbruget. Foto: JENS DRESLING/POLFOTO

En investeringsfond på to milliarder kroner er fint nok, men det er ikke det, der for alvor er brug for, hvis dansk landbrug skal på fode. Sådan lyder bedømmelsen fra Venstre, efter at regeringen har præsenteret fonden Dansk Landbrugskapital.

- Vi er sådan set tilfredse med alt, hvad man kan gøre for landbruget. Men vi mener ikke, at det er det, der skal til for at hjælpe landbruget for alvor, siger finansordfører Peter Christensen (V).

Staten skyder en halv milliard kroner i fonden, og regeringen regner med, at pensionsselskaberne herefter vil komme med halvanden milliard. Den egenkapital skulle gerne gøre det muligt at skaffe i alt op mod 10 nye milliarder til landbruget.

- Jeg er ikke sikker på, at pensionskasserne vil investere mange penge i landbruget, hvis de ikke kan få et fornuftigt afkast. Og landbrugets problem er, at det ikke tjener penge, fastslår han.

Enhedslistens landbrugsordfører, Per Clausen, skoser regeringen for at støtte "industrilandbruget".

- Desværre vælger regeringen i stedet at sende endnu flere penge efter et landbrug, som på ingen måder er bæredygtigt, siger Per Clausen i en pressemeddelelse.

Enhedslisten vil skabe en jordbrugsfond, så unge landmænd kan dyrke jorden med hensyn til natur, miljø og dyrevelfærd, påpeger han.

- Det har regeringen afvist. I stedet fortsætter man ud ad de fladtrådte stier. Til skade for beskæftigelse, miljø, natur og dyrevelfærd, siger Per Clausen.

Venstre vil hellere lade landmænd øge indtjeningen ved at holde flere dyr eller gøde jorden mere, så de kan dyrke flere fødevarer, siger Peter Christensen.

- Det havde været klogere af regeringen at fokusere på, hvordan landbruget kunne komme til at tjene penge, så skulle investeringerne nok komme af sig selv, mener Peter Christensen.

Nationalbanken fastslog sidste år, at dansk landbrug er meget forgældet, fordi erhvervet har haft en prisboble på landbrugsjord. Samlet set skylder landmænd over 350 milliarder kroner væk.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.