Venezuelansk oppositionsleder idømt 13 års fængsel

Leopoldo Lopez er dømt for at opfordre til vold ved demonstrationer mod Venezuelas regering sidste år.
En kvinde bliver anholdt torsdag uden for retssalen i Venezuela, hvor oppositionsleder Leopoldo Lopez fik sin dom. Flere af Lopez' støtter stødte sammen med politiet, og dommen på godt 13 års fængsel vækker bekymring i USA.
En kvinde bliver anholdt torsdag uden for retssalen i Venezuela, hvor oppositionsleder Leopoldo Lopez fik sin dom. Flere af Lopez' støtter stødte sammen med politiet, og dommen på godt 13 års fængsel vækker bekymring i USA. Foto: Ariana Cubillos/AP

En af Venezuelas ledende oppositionsskikkelser er blevet idømt 13 år og ni måneders fængsel for at opildne til dødelig vold.

Leopoldo Lopez, som oppositionslederen hedder, blev dømt torsdag for sin rolle ved en demonstration sidste år mod den siddende regering med præsident Nicolás Maduro i spidsen.

Protesterne udviklede sig voldeligt, og flere end 40 mennesker mistede livet i optøjerne.

Den 44-årige Lopez overgav sig til politiet sidste år, og torsdag blev han beordret til at afsone sin straf i Ramo Verde-fængslet dømt for at have udtænkt volden ved demonstrationen, oplyser hans advokat og støtter.

Sagen mod oppositionslederen, som er uddannet i sociologi og statskundskab i USA, er blevet kritiseret fra flere sider, og USA udtrykker bekymring over dommen.

- Dybt bekymret over dommen til Leopoldo Lopez. Opfordrer regeringen til at beskytte demokrati og menneskerettigheder i Venezuela, skriver Roberta Jacobson, der er højtstående embedsmand i det amerikanske udenrigsministerium, på Twitter.

USA's regering, FN og menneskerettighedsgrupper har tidligere opfordret Venezuela til at løslade Lopez.

Leopoldo Lopez er en fremtrædende figur i Venezuelas opposition og har tidligere været en populær borgmester i landet.

Han kommer fra en velhavende familie og har blåt blod i årene, hvilket har været med til at opbygge en mur mellem ham og landets fattige.

Lopez' konfronterende stil har også været med til at skubbe den mere moderate opposition væk.

/ritzau/Reuters

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.