Vejret giver danske vinbønder rekordhøst
En sommerhed september gav de danske vinavlere den bedste høst nogensinde og mulighed for at hæve kvaliteten.
Godt vejr i sensommeren har givet den bedste høst nogensinde for danske vinavlere. Arkivfoto.
Godt vejr i sensommeren har givet den bedste høst nogensinde for danske vinavlere. Arkivfoto. Foto: Colourbox/Colourbox.com


Årets danske vinhøst slår alle rekorder i både mængder og kvalitet.

Den bedste høst nogensinde, lyder det fra erfarne vinproducenter landet rundt. Det giver blod på tanden for en boblende dansk vinavl.

- I de ti år, jeg har avlet vin, har vi det højeste sukkerindhold, jeg har oplevet i druerne, siger formanden for Foreningen af Danske Vinavlere, Knud Zangenberg, fra Borup på Midtsjælland.

- Sidst på sommeren havde vi jo et klima som Champagne-området i Frankrig. Så hvis det er den her måde, vejret skal arte sig på fremover, så tegner det i det mindste godt for vinavlen.

Også vinavlernes tidligere formand, Jean Becker fra Birkerød, er begejstret.

- Det er en helt fantastisk vinhøst. Vi har høstet 40 procent flere druer end normalt. Men ikke mindst er druerne i en kvalitet, som blandt andet betyder, at jeg kan lave rødvin uden at tilsætte sukker, siger han.

Når druerne på disse breddegrader undtagelsesvis er søde nok i sig selv, så behøver vinproducenten ikke at tilsætte sukker.

Det giver bedre og mere komplekse vine, som minder om dem, vi kender fra varmere himmelstrøg.

Fyns største vinbonde, Jan Nyholmgaard fra Marslev ved Odense, fik i år usædvanligt tidligt druerne i hus.

- Vi kommer jo ikke udenom, at klimaforandringerne er et gode for dansk vinavl. Vi høster i år 23 ton flot modne og sygdomsfrie druer på fem hektar i forhold til 14 ton sidste år.

- Vores forventninger til den vin, der lige nu færdiggærer i tankene, er meget høj, siger han.

Jan Thrysøe fra Guldbæk Vingård syd for Aalborg er en af nye drenge i vinbranchen.

- Årets høje kvalitet giver os langt bedre muligheder for at kæle for vinens kvalitet i modsætning til sidste år, hvor der virkelig skulle trylles med hjælp fra en professionel vinmager for at nå et fornuftigt resultat, siger han.

Danmark blev først godkendt til at sælge danskproduceret vin i 2000. Dengang var der seks producenter. I dag er der omkring 1200 medlemmer af vinavlerforeningen. De fleste er dog hobbyavlere.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.