Valggyser: Flygtningekrisen præger EU-afstemning

Det er i høj grad flygtningesituationen, der har ændret opløbet i den danske folkeafstemning om EU-retsforbeholdet den 3. december.
Afstemningen om EU-retsforbeholdet den 3. december kan blive et tæt løb, siger eksperter. 
Afstemningen om EU-retsforbeholdet den 3. december kan blive et tæt løb, siger eksperter.  Foto: Scanpix arkiv

Der er optræk til en valggyser, når danskerne 3. december skal stemme om, hvorvidt EU-retsforbeholdet skal erstattes af en tilvalgsordning.

Dansk Folkepartis partiformand Kristian Thulesen Dahl kan glæde sig over, at stadig flere danskere siger, at de vil stemme nej, når de skal til stemmeurnerne torsdag 3. december.

Det er i høj grad flygtningesituationen, der har ændret opløbet i den danske folkeafstemning. Det skriver Ugebrevet A4.

Ja-stemmerne er gået tilbage med fem procent, siden juni. I en undersøgelse foretaget 22.-24. september af YouGov for Tænketanken Europa siger 46 procent, at de vil stemme ja til at erstatte retsforbeholdet med en tilvalgsordning, mens 31 procent vil stemme nej. De øvrige er uafklarede.

I undersøgelsen erklærer mere end hver tredje dansker, nemlig 36 procent, at den aktuelle flygtninge- og migrantsituation i EU påvirker deres holdning til folkeafstemningen om at erstatte det danske retsforbehold med en tilvalgsordning.

Eksperter siger til Ugebrevet A4, at afstemningen kan blive et tæt løb.

- Flygtningekrisen betyder uden tvivl medvind for nej-siden. Da statsministeren fremrykker afstemningen til begyndelsen af december, tror alle jo, at det her bliver en afstemning med fokus på dansk deltagelse i det europæiske politisamarbejde og det retlige samarbejde. Men flygtningekrisen og virkeligheden i Europa har ændret sig fundamentalt, og det vil skubbe flere vælgere i retning af at stemme nej, siger Kasper Møller Hansen, der er der er professor i statskundskab ved Københavns Universitet til Ugebrevet A4.

Han mener, at folkeafstemningen om at omdanne retsforbeholdet til en tilvalgsordning bliver en vaskeægte EU-gyser i stil med 90'ernes EU-afstemninger.

- Ja-partierne havde oprindeligt set den her afstemning som relativ nem. Men det er den absolut ikke længere. Og da intet tyder på, at flygtningekrisen driver over, bliver afstemningen bare en større og større udfordring for ja-siden, konstaterer han.

Knap hver femte vælger, eller helt præcis 19 procent, erklærer, at de i kølvandet på flygtningekrisen er mere tilbøjelige til at stemme nej til folkeafstemningen.

Lidt færre, nemlig 17 procent af vælgerne, hælder til at stemme ja den 3. december på baggrund af flygtningekrisen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.