Vælgerne prygler Løkke-regeringen: Historisk ringe

Med kun et år på bagen får Venstre-regeringen en syngende lussing af danskerne i ny undersøgelse.
- Der har været få markante liberale sejre, selvom der er blåt flertal. 
Det har været et år præget af utrolig meget kævl og ballade, siger politisk kommentator Hans Engell.
- Der har været få markante liberale sejre, selvom der er blåt flertal. Det har været et år præget af utrolig meget kævl og ballade, siger politisk kommentator Hans Engell. Foto: Scanpix/arkiv

Om to uger fylder Løkke-regeringen et år, men den skal ikke forvente sig danskernes anerkendelse i fødselsdagsgave. Venstre-regeringen får en syngende lussing i ny undersøgelse.

Med gennemsnitskarakteren 3,3 på 12-skalaen får ministrene i den nuværende regering den ringeste samlede vurdering, nogen regering har fået, siden Ugebrevet A4 i 2009 begyndte at lade danskerne uddele årskarakter til landets ministre.

Karaktererne bliver uddelt i en ny undersøgelse, som Analyse Danmark har gennemført blandt et repræsentativt udsnit af befolkningen. Hver enkelt minister har fået en karakter for hans eller hendes evne til at forvalte sit embede og for dygtighed og troværdighed som politiker.

Hvad mener du om Løkke og Co.'s præstationer? Deltag i debatten på Avisen.dk's Facebook-side - klik her

Danskernes hårde dom over Løkke-regeringen skyldes især alt for stort postyr blandt de blå partier, mener politisk kommentator Hans Engell.

- Der har været få markante liberale sejre, selvom der er blåt flertal. Det har været et år præget af utrolig meget kævl og ballade. De blå partier indbyrdes har skændtes stort set fra den første dag og til de gik på sommerferie, siger han og fremhæver blandt andet balladen om udlændingeområdet, planloven, køb af kampfly samt at to ministre har måttet forlade regeringen i utide.

Thorning klarede sig bedre

For et halvt år siden scorede regeringen gennemsnitskarakteren 3,8 i en tilsvarende undersøgelse, og ingen regering har tidligere fået en årskarakter så tæt på dumpegrænsen. Helle Thorning-regeringens dårligste karakter var 4,1 tilbage i 2013.

Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, så gerne, karakteren havde ligget i den helt anden ende af skalaen.

- Men hvis man tager udgangspunkt i, at omkring halvdelen af befolkningen havde foretrukket, at det var en anden regering, der sad der, må man antage, at de har givet relativt lave karakterer, siger han.

Og ud fra den betragtning mener den politiske ordfører ikke, at der er grund til at græde over den lave årskarakter:

- Det har været et år med nogle hårde beslutninger, og det slider at tage ansvar. Der er kun et parti i regeringen, så der er kun en at tæve løs på, og det kan vi jo også se på meningsmålingerne, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.