KVINDER PÅ KANTEN AF ARBEJDSMARKEDET

V: Intet problem at syge kvinder presses i ressourceforløb

70 procent flere kvinder end mænd er i ressourceforløb. Samtidig får færre kvinder tildelt førtidspension. Ifølge Venstres beskæftigelsesordfører er det ikke et ligestillingsproblem.
Venstres beskæftigelsesordfører, Hans Andersen (t.h.), ser ikke noget problem i, at flere kvinder ender i ressourceforløb og færre får tildelt førtidspension. Han påpeger, at ressourceforløb jo er til for at hjælpe.
Venstres beskæftigelsesordfører, Hans Andersen (t.h.), ser ikke noget problem i, at flere kvinder ender i ressourceforløb og færre får tildelt førtidspension. Han påpeger, at ressourceforløb jo er til for at hjælpe. Foto: Keld Navntoft, Scanpix.

Kvinder, der er syge, sendes i ressourceforløb, mens mænd i højere grad får tilkendt førtidspension.

Men det er der ikke noget problem i, mener Venstres beskæftigelsesordfører.

- Jeg ser ikke, det her som et udtryk for en forskelsbehandling af mænd og kvinder, siger Hans Andersen (V).

Ifølge tallene er det 70 procent flere kvinder end mænd, der havner i ressourceforløb. Og siden indførelsen af det kritiserede forløb får færre kvinder end mænd tildelt førtidspension.

Ingen mangel på anerkendelse af lidelser

Ligestillings- og arbejdsmarkedsforsker Karen Sjørup, mener, at forskellen ellers kunne bunde i manglende anerkendelse af typiske kvindelige lidelser.

Men det afviser beskæftigelsesordføren.

- Sender kommunen en person i ressourceforløb, skyldes det jo netop, at de anerkender personens lidelse. De vurderer bare, at de kan hjælpe, siger Hans Andersen.

Han kan ikke se, hvilken rolle køn skulle spille i kommunernes vurderinger.

- Kommunerne tager jo udgangspunkt i det enkelte menneske. Deres vurdering handler om, hvorvidt der er potentiale for at udvikle arbejdsevnen, siger Hans Andersen.

Hvor den store forskel mellem de to køn kommer fra, kan Hans Andersen ikke svarer på. Han kan blot konstatere, at kvinder i det hele taget er overrepræsenteret i en lang række ordninger.

Førtidspension er parkering - ikke ressourceforløb

Hans Andersen påpeger desuden, at ressourceforløbet ikke må ses som en straf for de sygdomsramte borgere.

- Det at komme i et ressourceforløb er jo ikke en parkering. Den bunder netop i et ønske om, at mennesker ikke skal parkeres på en førtidspension. Hvis de altså kan udvikle en arbejdsevne, siger Hans Andersen.

Han anerkender, at der skal indhold til, før ressourceforløbene skal virke. I satspuljekredsen har de derfor aftalt, at man skal blive bedre til at give ressourceforløbene indhold.

Slutteligt påpeger beskæftigelsesordføren, at de sidste to måneder ikke har været store forskelle i antallet af mænd og kvinder, der får tilkendt førtidspension.

Kvinder på kanten af arbejdsmarkedet
  • 70 procent flere kvinder end mænd havner i ressourceforløb.
  • I mange kommuner er forskelen langt større. Find din kommune her.
  • Siden indførelsen af ressourceforløb får kvinder i mindre grad end mænd tilkendt førtidspension.
  • I 2014 fik 14,5 procent flere mænd end kvinder tildelt førtidspension.
  • Før ressourceforløbet var der en forholdsvis lige fordeling mellem de to køn.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.