USA's kongetal er en økonomisk strømpil

Antallet af nye job skabt i USA kaldes for kongetallet, fordi det har stor betydning for verdensøkonomien.
Det amerikanske kongetal, som er antallet af nyskabte job, er en vigtig strømpil for verdensøkonomien. Tallet for oktober viser, at amerikansk økonomi holder opsvinget på sporet. Arkivfoto.
Det amerikanske kongetal, som er antallet af nyskabte job, er en vigtig strømpil for verdensøkonomien. Tallet for oktober viser, at amerikansk økonomi holder opsvinget på sporet. Arkivfoto. Foto: Colourbox/free

Den første fredag i hver måned kommer det såkaldte kongetal fra USA. Det er tallet for, hvor mange nye amerikanske job uden for landbruget, der er blevet skabt i den foregående måned.

Tallet får stor opmærksomhed blandt økonomer og er en retningspil for, hvordan verdensøkonomien har det, da USA er verdens største økonomi. Går det godt i USA, går det også godt i Europa - og i Danmark.

* Tallet er vigtigt af to årsager:

- er det positivt, vil det være et bevis på, at det private erhvervsliv er ved at være i stand til at drive det offentlige betalte opsving videre.

- og i et lidt længere perspektiv er det et nøgletal, der indeholder en masse ny information både om erhvervslivet, forbruget og boligpriserne, som er de vigtigste komponenter i økonomien.

* Går det godt hos amerikanerne, så betyder det meget for Europa, der har mange virksomheder, som lever af at sælge varer og tjenesteydelser til amerikanerne.

(Kilde: Reuters)

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.