Ulykker på jobbet koster 55 milliarder om året

Ulykker på jobbet og arbejdsrelateret sygdom koster skatteyderne 55 milliarder om året. Det er endda en forsigtig vurdering, mener ekspert.
Det koster rigtig mange skattekroner, når du kommer til skade. 
Det koster rigtig mange skattekroner, når du kommer til skade.  Colourbox

Arbejdsskader er en stor omkostning for Danmark. Ifølge Det Europæiske Arbejdmiljøargentur, OSHA, udgør udgifter til arbejdsskader og arbejdsrelaterede sygdomme næsten fem procent af Danmarks samlede BNP.

Det svarer til 55 milliarder kroner om året, skriver Politiken.

Ifølge ekstern lektor ved Aarhus Handelshøjskole, Páll Ríkharðsson, er dette tal et alt for forsigtigt bud. Han mener tallet i virkeligheden er højere, da man ikke kan medregne de skjulte udgifter.

"Mange omkostninger er ikke synlige. Det er en masse følgevirkninger, som giver omkostninger, og som virksomhederne ikke tænker over. Hos nogle virksomheder, vi har besøgt, var det op imod 60-70 pct. af omkostningerne fra en ulykke, der var skjult," fortæller han.

Tallene er et resultat af en sammenligning af 35 rapporter over omkostninger i BNP i forbindelse med arbejdsrelateret sygdom og ulykker.

Ifølge LO's undersøgelser er tallet større. Deres beregninger viste at hver eneste arbejdsulykke koster det danske samfund i omegnen af 1,5 millioner kroner.

Kilde: Politiken og Magasinet Arbejdsmiljø

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.