Udlændingene der tager vores job? Det er også svenskere og tyskere

Politikerne taler konstant om udenlandsk arbejdskraft. Men hvis du tror, at de udenlandske arbejdere mest består af østeuropæere og indvandrere fra fjerntliggende lande, så tager du helt fejl. Både Tyskland og Sverige ligger i top fire.
Rigtig mange svenskere tager turen over sundet for at arbejder i butikker, cafeer og andre servicejobs i Hovedstaden.
Rigtig mange svenskere tager turen over sundet for at arbejder i butikker, cafeer og andre servicejobs i Hovedstaden. Foto: Bax Lindhardt/ Scanpix

Under valgkampen er der meget snak om alle de udenlandske arbejdere, der kommer og tager vores arbejde, og "østarbejdere" er blevet et omdiskuteret emne. Men hvem er alle de her udlændinge egentlig, der kommer til Danmark for at arbejde?

Avisen.dk har kigget på tal fra jobindsats.dk, som samler data om alle udlændinge, der er beskæftiget i Danmark. Her finder man hurtigt ud af, at det langt fra kun er østeuropæere, der topper listen.

På andenpladsen ligger Tyskland, der kun bliver overgået af Polen. På en fjerdeplads ligger Sverige, som ikke er mere end 460 personer fra at overhæle Rumænien, der ligger på tredjepladsen.

Det er overraskende fakta for mange, mener arbejdsmarkedsforsker Bent Greve fra Roskilde Universitet.

- Når danskerne tænker på udenlandsk arbejdskraft, tænker de typisk på østeuropæere eller indvandrere langt væk fra. Men de kommer i høj grad også fra vores nabolande, fordi Danmark gerne vil udveksle arbejdskraft og tiltrække de borgere, vi mangler, siger han.

Danmark vil gerne have svenskerne over

At der kommer jobsøgende fra nabolandene er ikke helt tilfældigt. Ifølge arbejdsmarkedsforskeren har Danmark længe arbejdet bevidst på at tiltrække arbejdskraft fra blandt andet Sverige.

- Man har længe arbejdet på, at Øresundregionen skulle fungere som et samlet arbejdsmarked. Så ville man få en større fleksibilitet og større mulighed for at rekruttere arbejdskraft på tværs af grænser, fortæller han.

Direktør for Øresundsinstituttet forklarer, hvorfor fleksibiliteten giver rigtig god mening. For i Sverige har der været høj arbejdsløshed, hvor der i København og omegn har manglet arbejdskraft.

- Når vi har mange arbejdsløse, så er det godt, hvis de kan finde arbejde i Danmark. På den måde kan landene supplere hinanden, fortæller direktør for instituttet Johan Wessman.

Ulovligt at afvise udenlandske arbejdere

Og det er ikke kun udlændinge, der får glæde af den fleksibilitet, man har opbygget i øresundsregionen og inden for EU.

- Mange danskere tager jo også til Sverige og andre lande for at arbejde, pointerer Bent Greve.

Han understreger samtidig, at vi slet ikke har lov til at fravælge udlændinge bare for at give plads til en dansker.

- Vi kan ikke forbeholde arbejdet til danskere. Det er op til arbejdsgiveren at ansætte den, der er bedst kvalificeret. Hvis de foretrækker en fra for eksempel Sverige, så har de ret til at gøre det. Det kan vi ikke ændre på, for det er i direkte strid med EU reglerne, siger Greve.

"De udfylder hullerne"

For svenskerne er der mange grund til, at et job i Danmark kan betale sig.

- Der er lidt højere lønninger i Danmark, og så er arbejdstiden lavere. Men så er det også fordi, vi har arbejdet på at skabe sammenhæng i arbejdsmarkedet på tværs af grænser, fortæller Bent Greve.

Den stærke danske krone og bedre løn tiltrækker rigtig mange unge svenskere, der ikke kan finde arbejde i Skåne.

- Svenske unge, der arbejder i Danmark og bor Sverige, kan drage nytte af den stærke danske krone. Og samtidig er det også hipt blandt unge at arbejde i en storby som København, fortæller Johan Wessman.

Det er særligt inden for servicefag som rengøring, detailhandel, hotel- og restauration, mange svenskere er ansat.

- Vi tiltrækker den udenlandske arbejdskraft for at få udfyldt de huller, vi ikke selv udfylder, og det er blandt andet i servicesektoren. Derfor ser vi mange svenskere i disse jobs, fortæller Bent Greve.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.