Udbrud af menneskefarlig fugleinfluenza i Indien

Selvom dyresundhedsorganisation bekræfter farlig smitte, er man ikke umiddelbart bekymret for menneskeliv.
Flere steder i Europa må man desinficere fugle inden transport, efter at der er konstateret udbrud af H5N8 i Storbritannien, Holland og Tyskland.
Flere steder i Europa må man desinficere fugle inden transport, efter at der er konstateret udbrud af H5N8 i Storbritannien, Holland og Tyskland. Foto: Lynne Cameron/AP/AP

Der er konstateret et udbrud i Indien af den særligt frygtede fugleinfluenza af typen H5N1, som kan smitte og være dødelig for mennesker, skriver verdensorganisationen for dyresundhed, OIE.

Eksperterne fra OIE er dog ikke umiddelbart bekymret over situationen i verdens næstmest folkerige land, da der tidligere er set udbrud i Indien, uden at mennesker af den grund er blevet smittet.

Det senest bekræftede smittetilfælde med et menneske var i 2003.

200.000 ænder er fjernet fra produktionen, efter at den smitsomme type af fugleinfluenza er konstateret i staten Kerala. De indiske fødevaremyndigheder har tidligere slået fast i en rapport om udbruddet, at der ikke var tale om H5N1. Den udmelding har de nu ændret.

H5N1 kan være dødelig for mennesker. Næsten 400 mennesker døde, og hundredmillioner af kyllinger måtte lade livet til fugleinfluenzaen, da smitten i 2005 og 2006 spredtes fra Asien til Europa og Afrika.

Siden dengang har Indien fjernet 6,4 millioner fugle på grund af influenzaen, oplyser fødevaremyndighederne i landet.

Den seneste måned er der konstateret fugleinfluenza af typen H5N8 i besætninger med kyllinger og ænder i Tyskland, Holland og Storbritannien.

H5N8 er ikke farlig for mennesker, men yderst farlig for kyllinger, mens ænder kan bære smitten uden at blive syge.

/ritzau/Reuters

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.