Tusk opfylder Merkel og Hollandes ønske om hastetopmøde

EU-præsident Tusk har indkaldt de 19 stats- og regeringschefer i eurogruppen til møde tirsdag efter græsk nej.
Den tyske forbundskansler og Frankrigs præsident har søndag aften opfordret EU-præsident Donald Tusk (billedet) til at kalde eurolandenes ledere sammen til hastetopmøde på tirsdag. Tusk vil ifølge en talsmand for Frankrigs præsident, François Hollande, først melde sin beslutning ud mandag.
Den tyske forbundskansler og Frankrigs præsident har søndag aften opfordret EU-præsident Donald Tusk (billedet) til at kalde eurolandenes ledere sammen til hastetopmøde på tirsdag. Tusk vil ifølge en talsmand for Frankrigs præsident, François Hollande, først melde sin beslutning ud mandag. Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP

Den tyske forbundskansler, Angela Merkel, og den franske præsident, Francois Hollande, har søndag aften talt i telefon, hvor de drøftede situationen efter et græsk nej ved folkeafstemningen i landet, siger en tysk regeringstalsmand.

Ifølge talsmanden ønsker de et hastetopmøde i EU snarest muligt, og det ønske har EU's præsident, Donald Tusk, sent søndag opfyldt ved at kalde de 19 stats- og regeringschefer til Bruxelles på tirsdag for at diskutere de fremtidige konsekvenser.

Tirsdag er også dagen, hvor finansministrene i eurogruppen mødes igen for at diskutere udfaldet. Det skriver eurogruppens chef, Jeroen Dijsselbloem, i en meddelelse sent søndag aften.

- Jeg tager udfaldet af den græske folkeafstemning til efterretning. Resultatet er meget beklageligt for Grækenlands fremtid. For at den græske økonomi skal genoprettes, er vanskelige tiltag og reformer uundgåelige.

- Vi afventer nu de græske myndigheders initiativ, skriver Jeroen Dijsselbloem.

Allerede mandag er der møde på embedsmandsplan i den såkaldte euro-arbejdsgruppe i Bruxelles.

Det er kun to uger siden, at eurolederne var til krisetopmøde om den græske statsgæld. Få dage senere var de igen i Bruxelles til ordinært EU-topmøde.

Det var dagen efter det møde, at den græske premierminister, Alexis Tsipras, overraskende meddelte, at han ville holde folkeafstemning om de internationale kreditorers redningsplan og reformkrav.

/ritzau/Reuters

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.