Tusindvis af danskere kan være udsat for et nyt skadeligt stof på arbejdet

Nanostoffer er i luften i hverdagen for langt over titusinder arbejdere, vurderer 3F. Nanostofferne mistænkes at være skadelige.
Farlige nanostoffer kan have yderst alvorlige konsekvenser for folks helbred. Derfor er det problematisk, at et stort antal danskere arbejder med de giftige støvpartikler, mener 3F.
Farlige nanostoffer kan have yderst alvorlige konsekvenser for folks helbred. Derfor er det problematisk, at et stort antal danskere arbejder med de giftige støvpartikler, mener 3F. Foto: Iris/Scanpix/Arkiv

Malere og murere er nogle af dem, der er særligt udsatte for at indånde de såkaldte nanopartikler, der er under mistanke for at at være sundhedsskadelige. Også andre faggrupper er i farezonen.

- Det er langt mere end titusinde mennesker, der bliver berørt af nanomaterialerne på deres arbejde. Stoffet findes rigtig mange steder. Derfor er det utrolig mange af vores medlemmer i 3F, som er i kontakt med det, siger Ulla Sørensen til Avisen.dk. Hun er hovedbestyrelsesmedlem i 3F, hvor hun blandt andet har ansvar for arbejdsmiljø.

Og noget tyder på, at problemet er stigende. Der kommer hele tiden nye nanomaterialer på markedet, og de bruges blandt andet i produktion af maling, beton, cement, madvarer og kosmetik. På flere danske arbejdspladser er der målt niveauer af nanopartikler, som har været foruroligende høje.

- På nogle arbejdspladser har vi observeret niveauer af nanopartikler, der ligger langt over de grænseværdier, som vores amerikanske søsterorganisation, NIOSH, har forslået for nanopartikler, siger Ulla Birgitte Vogel, der er professor og leder af Dansk Center for Nanosikkerhed.

Men der er ingen, som præcist har overblik over omfanget og udbredelsen af de sundhedsskadelige nanostoffer. Og det er problematisk, mener Ulla Birgitte Vogel.

- En af de store udfordringer er, at vi i Danmark ikke ved, hvor mange der er udsat for nanopartikler, siger hun.

Danmark halter bagefter

Som relgerne er i Danmark i dag, skal arbejde med nanomaterialer nemlig ikke registreres, og derfor er det svært for både medarbejderne og arbejdsgiverene at finde ud af, om de arbejder med nanopartikler, fortæller hun.

Efter mange års internationale forskning er der i dag enighed om, at nanopartikler er mere sundhedsskadelige at indånde end større partiker med samme kemiske sammensætning.. De små partikler er farlige, fordi de havner meget dybt i lungerne, hvilket i værste tilfælde kan være kræftfremkaldende og forøge chancerne for hjertekarsygdomme, forklarer Ulla Birgitte Vogel til Avisen.dk.

I Frankrig er man for eksempel langt foran Danmark, når det drejer sig om at holde opsyn med, hvorhenne de farlige materialer findes.

- Der er et omfattende fransk register over nanomaterialer, hvor man har listet omkring 200 nanomaterialer, og nogle af dem bliver brugt i rigtig mange ton. Hvis de materialer bliver brugt i Frankrig, så bliver de nok også brugt i Danmark, pointerer Ulla Birgitte Vogel.

Få penge til at undersøge bivirkninger

Der var afsat 30 millioner kroner årligt til at forske i de sundhedsskadelige nanopartikler på arbejdspladserne. Men den danske viden om udbredelsen af nanomaterialer hænger nu i en tynd tråd.

I det foreløbige tekniske finanslovsforslag, fra den nye V-regering, er pengene nemlig ikke afsat til at forske i nanomaterialer, skriver UgebrevetA4.

Og det er en særdeles uheldig udvikling, mener Ulla Sørensen.

- Det er en rigtig dårlig prioritering fra regeringens side. Det er jo som at tisse i bukserne for at holde varmen, når man sparer på den forebyggende indsats. I sidste ende kan det blive meget dyrere både for samfundet, sundhedsvæsenet og den enkelte, der bliver udsat for skaderne. Det er virkelig en kortsigtet tankegang, siger hun.

Det nye asbest

Netop fordi der er brug for mere forskning på området, er det på nuværende tidspunkt for tidligt at sige, hvor vidtrækkende skaderne for arbejdet med nanostoffer er. Men skrækscenariet er, at det er lige så farligt som asbest, fortæller Ulla Sørensen.

- Vi kender alt for lidt til skadevirkningerne på nanomaterialer. Derfor er det vigtigt, at der bliver forsket i, hvilke risici vores medlemmer reelt bliver udsat for ved at arbejde med det her materiale. Man skal jo ikke risikere sit helbred bare ved at passe sit arbejde, siger hun til Avisen.dk.

Ulla Birgitte Vogel mener heller ikke, at det er fornuftigt at nedprioritere undersøgelserne af, hvilke farer der er forbundet med at arbejde med nanomaterialer.

- Nanoteknologi er kommet for at blive, så det er helt essentielt, at vi så snart som muligt får tiltag om håndteringen af nanopartikler i arbejdsmiljøet. Ud fra et folkesundhedsperspektiv er det her ekstremt vigtigt. Mange af dem, der er udsatte, er nemlig unge mænd i deres bedste alder, der gerne skulle holde rigtig længe, siger hun.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.