Trods kræftrisiko: 120.000 unge går hvert år i solarie

13 procent af de unge mellem 18 og 29 år har i de seneste 12 måneder brugt solarie, viser en YouGov-undersøgelse.
- Går man i solarie, får man en masse ekstra uv-stråling, end man i forvejen får fra solen, og det øger risikoen for modermærkekræft og hudkræft, som i forvejen er stigende i befolkningen, siger Hans Christian Wulf, overlæge på Bispebjerg Hospitals hudafdeling.
- Går man i solarie, får man en masse ekstra uv-stråling, end man i forvejen får fra solen, og det øger risikoen for modermærkekræft og hudkræft, som i forvejen er stigende i befolkningen, siger Hans Christian Wulf, overlæge på Bispebjerg Hospitals hudafdeling. Foto: Magnus Møller / Scanpix

Det våde vejr gør det svært at få den eftertragtede sommerkulør under åben himmel, så i stedet lægger mange unge sig under solariets farlige uv-stråler, skriver metroxpress.

13 procent af de unge mellem 18 og 29 år har i de seneste 12 måneder brugt solarie, viser en YouGov-undersøgelse.

Det svarer til 120.000 unge, og de ignorerer dermed de mange kampagner, der i de seneste mange år har forsøgt at stoppe brugen af kunstig sol.

Men det kan have alvorlige konsekvenser, lyder det fra Hans Christian Wulf, overlæge på Bispebjerg Hospitals hudafdeling.

- Går man i solarie, får man en masse ekstra uv-stråling, end man i forvejen får fra solen, og det øger risikoen for modermærkekræft og hudkræft, som i forvejen er stigende i befolkningen.

Ifølge Kræftens Bekæmpelse er det særligt en speciel gruppe, der sender sig selv i risikozonen.

- Det er typisk unge, der er meget fokuserede på, hvordan de ser ud. De ved, det er farligt, men de tænker mere på det æstetiske. Samtidig er der nogle subkulturer, hvor det er smart. De flasher deres forbrug for hinanden på sociale medier, siger projektchef Peter Dalum.

Brugen af solarie har samlet set taget et voldsomt fald i de seneste 10 år, men siden 2013 er tallet stagneret. Ifølge Kræftens Bekæmpelse er det svært at nå længere ned med information - der skal lovgivning til:

- Næste trin er en 18-års aldersgrænse. Vi er et af de få lande i Vesteuropa, som ikke har en aldersgrænse. Det vil sende et klart og vigtigt signal at indføre det, siger Peter Dalum.

Formand i Dansk Solarie Forening, Henrik Marx, er ikke enig.

- Det kan være farligt at solbade, hvis du bliver forbrændt. Det kan også være farligt at køre bil og at spise en burger. Det handler om at gøre det med omtanke. Normal solbadning, uden skoldning, anser vi bestemt ikke som farlig - tværtimod.

 

Undersøgelsen:

Har du inden for de seneste 12 måneder taget sol i et solarium?

  • Ja: 13 procent
  • Nej: 86 procent
  • Ved ikke: 1 procent
Kilde: 900 repræsentativt udvalgte personer i alderen 18-29 år fra YouGov Panelet har svaret i perioden 9.-16. juni 2016. Citat må kun ske med angivelse af kilde: YouGov for metroxpress

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.