Tillidsmand: Topchefers lønninger er vanvittige

Fællestillidsmanden Hans Andersen fra Carlsberg er ikke tilfreds med, at topchefers lønninger er steget med 22 procent.
ARKIVFOTO: - Jeg synes, lønningerne herhjemme er blevet alt for høje i toppen - alt for høje i forhold til, hvad den almindelige arbejder rent faktisk tjener, siger 59-årige Hans Andersen.
ARKIVFOTO: - Jeg synes, lønningerne herhjemme er blevet alt for høje i toppen - alt for høje i forhold til, hvad den almindelige arbejder rent faktisk tjener, siger 59-årige Hans Andersen. Claus Fisker/Scanpix

Der er røget flere penge ind på lønkontoen hos topchefer i de danske C20-selskaber, som er de største virksomheder på den danske fondsbørs.
Og det er ikke i orden, hvis man spørger fællestillidsmand fra Carlsberg, Hans Andersen, der repræsenterer omkring 250 bryggeriarbejdere.

- Det er helt vanvittigt, siger han til Finans.dk.

- Jeg synes, lønningerne herhjemme er blevet alt for høje i toppen - alt for høje i forhold til, hvad den almindelige arbejder rent faktisk tjener, siger 59-årige Hans Andersen.

Han vil ikke udtale sig om direktionens lønninger i Carlsberg, men generelt om lønningerne for de øverste chefer i landets C20-virksomheder.

- Hvis du vil have min helt oprigtige mening, så synes jeg, man burde have holdt igen på de der direktionsgange, for det er jo de samme, der går ud og fortæller, at alle vi andre skal holde igen. Men når det gælder dem selv, så kniber det lidt mere, siger Hans Andersen.

Steget med 22 procent

Finans har gennemgået topchefernes lønpakker, der er offentliggjort i forbindelse med de enkelte selskabers årsregnskaber.

Gennemgangen viser, at lønnen hos topcheferne er steget med 22 procent fra 2013 til 2014. Den markante stigning skyldes hovedsaligt, at der har været en stigning i deres bonus.

Der er således tale om en stigning på seks procent for grundlønnen, mens resten skyldes den variable del af lønnen. Det er en effekt af, at selskaberne har klaret sig ganske godt, skriver erhvervsmediet.

Ifølge Finans er selskabernes gode regnskaber og efterfølgende kursstigninger kun en del af forklaringen på lønhoppet. Topchefernes løn stiger således også, fordi de danske selskaber konkurrerer med det store udland om de bedste ledere.

I dag er det en udlænding, der er topchef i hver tredje C20-virksomhed. Til sammenligning var der for 10 år siden blot en enkelt blandt topcheferne, som var udlænding.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.