Tillidsmand om Grundfos-fyringer: En form for lettelse

Grundfos slanker sig og sender 405 medarbejdere ud i fyringsmørket. “Det har været en hård dag. Men vi var forberedt,” siger fællestillidsmanden.
133 fastansatte medarbejdere og 100 vikarer og konsulenter mistede i dag deres arbejde hos pumpegiganten Grundfos, der skal "trimme organisationen"
133 fastansatte medarbejdere og 100 vikarer og konsulenter mistede i dag deres arbejde hos pumpegiganten Grundfos, der skal "trimme organisationen" Claus Bonnerup, Polfoto/arkiv

Grundfos forventer et resultat på knap 1,5 milliard kroner i år. Alligevel er 133 danske medarbejdere i dag blevet fyret, ligesom 100 løst ansatte vikarer og konsulenter, må spejde efter opgaver andre steder.

“Det er trist og smertefuldt at skulle sige farvel til mange dedikerede Grundfos-kolleger, men beslutningen er nødvendig,” sagde koncernchef Mads Nipper i dag.

Han har, fra han tiltrådte i august, meldt klart ud, at det var nødvendigt at trimme Grundfos for at “skabe stærkere grundlag for fremtidig vækst,” som det hedder på køligt erhvervssprog.

Fællestillidsmand Bent Christensen formulerer det sådan her:

“Tingene skal balancere, sådan er det. Og hvis man sætter omkostningerne efter en vis vækst, og den udebliver, så… Men det er da altid trist at skulle sige farvel til så mange gode kolleger, “ siger han.

Du virker ikke så rystet?

“Nej, vi har jo gået og ventet og ventet på, at det her skulle ske. Når der er faldet ro på igen, er der måske nærmest en form for lettelse. Så kan man sige puha, nu håber vi ikke, der kommer flere,” siger Bent Christensen.

Kommer nok til at køre efter job

Men for de fyrede, som især er mennesker der arbejder i administrationen, er det anderledes. De skal nu mobilisere kampgejst og finde noget nyt at lave i et job-hungrende område.

Ifølge borgmesteren i Viborg Kommune Torsten Nielsen, er antallet af ledige, der nu må traske ud fra pumpe-hovedkvarteret, stort set lig med det antal arbejdspladser, kommunen skaber på et helt år.

Fællestillidsmanden siger da også, at det kan blive lidt tungt at finde nyt arbejde.

“De kommer jo nok til at køre efter det, hvis de skal have et nyt job. Men vi har en del, der kommer fra Herning og Aalborg og andre byer, hvor der kan være muligheder,” siger Bent Christensen.

Du skal måske lige opgraderes

Medarbejderne er fritstillet og lønnet i opsigelsesperioden, hvor de kan søge nyt job. Grundfos forsøger også at hjælpe dem videre.

“Vi laver en seance, hvor vi hjælper folk med at komme i job igen Vi kigger på, hvad er det for virksomheder, der eventuelt mangler folk, og så kan man sige: du skal måske lige opgraderes på det her, så er der en mulighed for dig,” siger Bent Christensen.

Der er knap 20.000 ansatte i Grundfos koncernen, der leverer omkring halvdelen af verdens cirkulationspumper, fordelt på 56 lande. Lige under 5000 er ansat i Danmark. 405 mistede i dag deres arbejde.


Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.