Thulesen Dahl forsvarer Pia K.: Usmageligt af de andre partier

Folketingets formand har fået hård kritik for at kalde EU for en "rotterede". Men DF-formand bakker hende op.
- Det er usmageligt, som de andre partier vil nedkæmpe Pia Kjærgsaards ytringsfrihed, skriver Kristian Thulesen Dahl (DF) på Facebook.
- Det er usmageligt, som de andre partier vil nedkæmpe Pia Kjærgsaards ytringsfrihed, skriver Kristian Thulesen Dahl (DF) på Facebook. Foto: Scanpix/arkiv

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, går ind i debatten om folketingsformand Pia Kjærsgaards (DF) omtale af Europaparlamentet som en "rotterede".

Ordene faldt i DR-programmet Debatten, hvor Kjærsgaard debatterede Dansk Folkepartis brug af EU-midler.

- Hvis vi i Dansk Folkeparti, fordi vi har dummet os - og det har vi - kan være med til, at der blev åbnet for, hvad det egentlig foregår nede i den rotterede, så tror jeg egentlig, det ville være en rigtig god gerning, sagde Kjærsgaard.

Siden er kritikken haglet ned over DF-politikeren. Hun skal forklare sig over for Folketingets Præsidium. Og flere partier kræver, at hun undskylder sine udtalelser.

Men fra sine egen partiformand får Kjærsgaard uforbeholden opbakning.

- Det er usmageligt, som de andre partier vil nedkæmpe Pia Kjærsgaards ytringsfrihed, skriver Thulesen Dahl på Facebook.

- Fordi hun er formand for Folketinget, prøver de at stoppe hendes mulighed for at sige sin mening om eksempelvis EU.

Diskussionen har fået tilføjet en lingvistisk spidsfindighed. For udtrykket "rotterede" skal nemlig slet ikke forstås bogstaveligt, har Kjærsgaard forklaret Berlingskes Politiko.

Det betyder ifølge ordbogen en "saneringsmoden bygning", påpeger hun.

- Det har intet med nogle rotter, der kravler rundt, at gøre. Eller at jeg gør europaparlamentsmedlemmer til rotter. Overhovedet ikke, forklarede Pia Kjærsgaard mandag til Politiko.

Den brug af udtrykket gentager Thulesen Dahl i sit facebookopslag.

- EU er en renoveringsmoden bygning. Der er så mange ting ved EU, der bør laves om, skriver han.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.