Thorning til frihedskæmpere: Tak for jeres heltemod

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) takker frihedskæmperne for deres indsats under besættelsen.
Statsminister Helle Thorning-Schmidt ankommer, da 70-årsdagen for Danmarks Befrielse fra den nazityske besættelse under 2. Verdenskrig mandag blev markeret i Mindelunden i Ryvangen nord for København. (Philip Davali/POLFOTO) ubehandlet webpix
Statsminister Helle Thorning-Schmidt ankommer, da 70-årsdagen for Danmarks Befrielse fra den nazityske besættelse under 2. Verdenskrig mandag blev markeret i Mindelunden i Ryvangen nord for København. (Philip Davali/POLFOTO) ubehandlet webpix Foto: PHILIP DAVALI/POLFOTO

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) takkede frihedskæmperne og deres familier, da hun mandag aften markerede 70-året for Danmarks befrielse i Mindelunden i København.

- Jeg er dybt bevæget ved at stå her i dag. Foran mænd og kvinder, der kæmpede for Danmarks frihed. I er vores sidste vidner. I vidste, at prisen for jer selv blev tung. Men I satte det fælles højere. I traf et valg. I handlede, lød det fra statsministeren.

- Til stede i aften er også pårørende. Søstre, brødre og ægtefæller, der levede med frygt og bekymring. Børn, hvis forældre var mærket af barske år. Og dem, der sidder tilbage med savn. Vi skylder jer alle tak. I kæmpede for os, til Danmark blev frit, sagde hun.

Samtidig koblede statsministeren frihedskampen under den tyske besættelse sammen med de mange internationale missioner, som det danske forsvar har sendt soldater ud på gennem de seneste mere end ti år:

- Den 4. maj 1945 stod Danmark sammen med vores allierede. Det har vi gjort lige siden. Danske soldater er på farlige missioner. Danmark yder en aktiv indsats i verden. Vi tænder håb om frihed hos mennesker, der lever i ufrihed, sagde Helle Thorning-Schmidt.'

- Det kan vi gøre, fordi danske mænd og kvinder træffer et valg og handler. Vores allierede kan regne med Danmark. Og vi kan regne med dem, sagde hun, inden hun slog over i engelsk, og takkede de allieredes ofre for Danmarks befrielse.

Mindelunden i København, hvor mindehøjtideligheden fandt sted, var et blodigt centrum for den tyske besættelsesmagts henrettelser af danske modstandsfolk.

Ved krigens afslutning fandt man ligene af 202 danskere, der var blevet henrettet her i løbet af krigen. Mere end halvdelen af de dræbte er bisat her i dag.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.