Terrorekspert om angreb: Mistanken retter sig mod IS

Omfanget og synkroniseringen af fredagens blodige angreb i Paris tyder på, at Islamisk Stat står bag.
Pilen peger mod Islamisk Stat, siger den svenske terrorforsker Magnus Ranstorp om angrebene i Paris. Arkivfoto viser Ranstorp under en konference om radikalisering.
Pilen peger mod Islamisk Stat, siger den svenske terrorforsker Magnus Ranstorp om angrebene i Paris. Arkivfoto viser Ranstorp under en konference om radikalisering. Foto: CASPER DALHOFF/POLFOTO

Mistanken retter sig mod Islamisk Stat (IS) i Syrien efter fredagens bevæbnede angreb i Paris.

Det siger den svenske terrorekspert Magnus Ranstorp til nyhedsbureauet TT.

Ingen har endnu taget skylden for angrebene, som har kostet langt over 100 mennesker livet. Men angrebenes omfang tyder på, at de kan være udført af den ekstremistiske IS-bevægelse.

- Det her har helt sikkert med Syrien og det franske engagement i Syrien at gøre. Frankrig har været hård i sine militære aktioner i landet, siger Ranstorp.

Han minder om, at IS er kommet med utallige trusler mod Frankrig.

Andre nationer er også blevet truet, men Frankrig har været i centrum for terrorplaner, mener Ranstorp, der er den ledende terrorforsker på Sveriges Forsvarshøjskole.

Mellem 1500 og 2000 franske statsborgere skønnes at have forladt landet for at slutte sig til IS og krigen i Syrien.

Ranstorp fortæller, at sikkerheds- og efterretningstjenester i de fleste europæiske lande konstant beskæftiger sig med trusler og advarsler om angreb.

- Chefen for det britiske MI5 sagde for nylig, at han aldrig i sin karriere har oplevet et så stort omfang af terrortrusler.

- Nye terrorplaner bliver kontinuerligt opdaget, siger Ranstorp.

/ritzau/TT

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.