Syg konge tvunget til aflysninger

Norges kong Harald lider af slemme rygsmerter, der nu har tvunget den 78-årige monark til at aflyse sin deltagelse i flere arrangementer.
Selv om kong Harald for længst har passeret pensionsalderen, arbejder monarken stadig for fulde drøn.
Selv om kong Harald for længst har passeret pensionsalderen, arbejder monarken stadig for fulde drøn. Foto: PETER MYDSKE/POLFOTO

Man siger som bekendt, at sygdom er hver mands herre, og det gælder også for Norges kong Harald.

Rygproblemer har nemlig tvunget den 78-årige sejlivede monark til at aflyse en række af denne uges arbejde, meddeler det norske kongehus i en pressemeddelelse.

- Hans Majestæt Kongen har stadig rygsmerter, og på grund af dem har kongen været nødt til at reducere noget af ugens program, skriver kongehuset og uddyber:

- Kongen ledsager ikke Hendes Kongelige Højhed kronprinsesse Mette-Marit ved markeringen af 150-års jubilæet for Norges Røde Kors onsdag den 4. november eller ved mødet hos de norske idrætsudøvere torsdag den 5. november, lyder det videre.

Kronprinsessen støtter sin syge svigerfar, selv om også hun har skrantet på det seneste. Den 42-årige borgerligt-fødte kronprinsesse har nemlig været ramt af tilbagevendende luftvejsinfektioner.

Kongehuset tilføjer, at kong Harald dog stadig tager imod udenrigsrådet, når det skal i audiens på slottet samt stadig gennemfører statsrådet, der også finder sted på kongeslottet.

Allerede i weekenden kom den første melding om kongens sygdom, da det blev meddelt, at han måtte aflyse sin deltagelse i Forsvarets mindedag søndag, og i stedet trådte kronprins Haakon til med kort varsel.

Kong Harald er en standhaftig herre, og alene i år har den 78-årige regent, der tidligere har været ramt af kræft i urinblæren samt en hjerteoperation, været på Sydpolen, i Australien og USA med tætpakkede og daglange programmer.

Den militæruddannede konge, der også har studeret samfundsvidenskab, økonomi og historie, har siddet på den norske trone siden 1991.

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.