Svineproducent: Små kælegrise er farlige for os

"Få en hund eller kat i stedet for," lyder det fra jysk svineavler, som advarer danskerne mod at holde grise for hyggens skyld.
Grise er kære, men de er altså ikke kæledyr. For det kan have fatale konsekvenser for svineproduktionen, hvis en kælegris smittes med farlige sygdomme, siger svineavleren.
Grise er kære, men de er altså ikke kæledyr. For det kan have fatale konsekvenser for svineproduktionen, hvis en kælegris smittes med farlige sygdomme, siger svineavleren. Scanpix - arkivfoto

Søde små grise bliver stadig mere almindeligt at holde som kæledyr. Men det kan gå grueligt galt, for kælegrisene kan sætte hele vores svineproduktion over styr.

Derfor har Fødevarestyrelsen udgivet en guide til det omfattende regelsæt, som private skal overholde, hvis de holder gris i hjemmet.

- Det er faktisk alvorligt, det her, siger svineproducent Peter Sommer Jensen i Værum ved Randers. Han er også formand for svinerådgivningen i LMO

Kælegrise, der eksempelvis bliver fodret med madrester. kan nemlig let blive smittet med svinepest og mund- og klovsyge. Sker det, kan det få store konsekvenser for svineproducenterne.

- Bare én gris, som får det, vil øjeblikkeligt lukke eksportmarkederne. Så man spiller hasard med den danske svineproduktion og vores levebrød, siger Peter Sommer Jensen til DR Østjylland.

Hvis eksporten af svinekød lukker i en periode, kan det betyde, at mange svineavlere må dreje nøglen om.

Derfor har Peter Sommer Jensen en klar opfordring til folk, der overvejer at få en kælegris i huset.

- Overvej seriøst, hvad du vil med den kælegris. Og hvis du VIL have kæledyr, så find et andet kæledyr - en hund eller en kat, siger han til DR Østjylland.

Hvis man selv har en kælegris kan man gå ind på Fødevarestyrelsens hjemmeside og læse den nye guide til hvordan man sikkert holder gris i hjemmet.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.