Ost på et stykke brød en søndag morgen hører sig for de fleste danskere til, og det kan være frygtelig svært at undvære, og det behøver du heldigvis heller ikke, selvom du gerne vil leve sundt, skriver Huffington Post.
Ost kan nemlig være en kilde til nærring, som vores kroppe har brug for, og derfor behøver det ikke at blive skåret helt væk fra vores kost, forklarer doktor Heather Mangieri:
-Ost kan hjælpe med at levere vigtige næringsstoffer, som kroppen har brug for som for eksempel protein.
Dansk ernæringsekspert: Derfor behøver du ikke spise morgenmad. Læs hvorfor på femina.dk
Det betyder desværre ikke, at du bare kan spise løs og proppe dig med ost, hvis du samtidig gerne vil holde vægten – er du i tvivl om hvor grænsen går, så følg disse tre simple råd.
Fuldfed er i orden
Du skal ikke være bange for den fede ost, der som regel smager bedre end den med lidt fedt i. Du skal blot tænker over mængden, du indtager, forklarer Heather Mangieri.
Er du vegetar, så er det en god idé at spise ost for at få protein. Er du almindelig spisende, så kan du også sagtens spise fuldfed ost, du skal bare spise lidt mindre, end hvis du havde tænkt dig at spise den mindre fede ost. Hun anbefaler, at du ikke spiser mere end 28,35 gram fuldfed ost per dag.
Ost beskytter dit hjerte. Læs hvordan det hænger sammen på femina.dk
Smeltet ost er ikke værre
Der er smeltet ost på pizza, på lasagne og meget anden mad, og det hører vi tit utrolig meget dårligt om. Men her skal du huske, forklarer Heather Mangieri, at smeltet ost er almindelig ost, der blot er smeltet.
Det betyder, at der er de samme retningslinjer for indtaget, og du skal være bevidst om, hvor meget du spiser. Men du kan sagtens spise smeltet ost, du skal måske bare droppe ostemaden tidligere på dagen.
Der er ingen ’rigtig’ ost
Prøver du at vælge ost ud fra, hvad der er sundest, så er det en jungle, du måske sjældent kan finde rundt i. Derfor råder Heather Mangieri til, at du vælger den ost, du bedst kan lide og holder mængden på et fornuftigt niveau.
Dog skal du være opmærksom på de andre ingredienser, der er i osten, for der kan være mange forskellige ting tilsat i de forskellige oste, og her kan du altså bedst selv vælge til og fra, hvis du ved, hvad der er i den.
-Nøglen er begrænsning. Jeg er klar over, at det er en overbrugt term, men det er vigtigt, siger Heather Mangieri.
Af Mette Skøtt, NewsDesk, Aller Media