Social dumping

Stor pengegave: HK'ere vil stoppe social dumping på landevejene

Konkurrencen på Europas landeveje er benhård. Det rammer især lastbilchaufførerne. Nu har HK-klubben i Post Danmark kastet 50.000 kroner efter kampagne, der kræver fair konkurrence.
Kontorfolket i Post Danmark står sammen med lastbilchaufførerne i kampen for ordnede forhold på landevejene.
Kontorfolket i Post Danmark står sammen med lastbilchaufførerne i kampen for ordnede forhold på landevejene. Foto: Claus Fisker/Scanpix

I disse dage ruller det danske feriefolk forbi rastepladser i hele Europa. Her møder man ikke kun tankstationer og stationcars med ferieglade børn, men også forarmede, østeuropæiske lastbilchauffører, som må tage til takke med elendige arbejdsvilkår og dårlige lønninger.

Imens forsvinder flere og flere danske chaufførjob med ordnede forhold.

Men nu skal det Vilde Vesten på landevejene stoppes, mener kontorpersonalet i Post Danmark. HK-Klubben i Post Danmark har nemlig valgt at donere 50.000 kroner fra deres egen kasse til den fælleseuropæiske kampagne Fair Transport. Kampagnen arbejder for at sikre, at den hårde konkurrence til vands, til lands og i luften sker på fair og lige vilkår. Målet er at nå at samle én million underskrifter, og det skal de 50.000 kroner fra HK'erne hjælpe med.

- Vores virksomhed vil gerne opføre sig ordentligt og have ordnede forhold for de ansatte. Så hvis Post Danmark skal kunne tjene penge, er der nødt til at være fair konkurrence. Ellers er der hverken job til danske chauffører eller HK'ere, siger Eigil Johannesen, som er fællestillidsrepræsentant for HK'erne i Post Danmark.

HK'ere: Også vores kamp

Pengene til kampagnen kommer ikke fra selve forbundet HK, men fra HK-klubben i Post Danmark. I den optik er 50.000 kroner mange penge, medgiver Eigil Johannesen. 

- Ja, det er rigtigt mange penge for en arbejdspladsklub som vores. Men medlemmernes job afhænger af, at virksomheden tjener penge. Derfor er kampen mod social dumping og for fair transport også vores kamp, siger han.

De mange underskrifter skal få EU-kommissionens øjne op for det, som de europæiske transportarbejderforbund opfatter som konkurrenceforvridende problemer med transport af gods og varer på tværs af landegrænser. Hvis det lykkes at samle en million europæiske underskrifter, får initiativtagerne til kampagnen ret til en offentlig høring i Europaparlamentet, og EU-Kommissionen skal komme med et officielt svar på, hvad de vil gøre på baggrund af borgerinitiativet.

Der er allerede indsamlet cirka 20.000 underskrifter, der støtter kampagnens syv forslag til EU. Det er dobbelt så mange som de 10.000 underskrifter, der var målet i Danmark. Underskrifterne skal afleveres til september.

Læs mere om kampagnen her.

Det vil kampagnen

Her er de syv forslag til EU-kommissionen, som cirka 20.000 danskere har skrevet under på:

  1. EU skal sikre fair transport, gode job og lige konkurrence uden social dumping.
  2. Postkasseselskaber skal afskaffes via mere og bedre kontrol og skærpet håndhævelse.
  3. EU’s regler om arbejdskraft skal håndhæves og kontrolleres bedre i alle medlemslande.
  4. Social dumping skal anerkendes af EU – og søges aktivt bekæmpet af hensyn til både borgerne og Europas sammenhængskraft.
  5. Snyd og spekulation i misbrug af reglerne over grænser skal modvirkes via øget medvirkeransvar i hele transportkæden.
  6. Udstationerings-direktivet skal til revision, så udenlandske ansatte skal sikres samme løn og arbejdsvilkår som andre ansatte, så de ikke misbruges til konkurrenceforvridning.
  7. EU skal sikre regler, der stopper misbrug af arbejdstagere. Blandt andet via “0-timers kontrakter” og ansættelse som “falsk selvstændig”.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.