Statsminister: Arbejdsløshed? Det er Apples skyld

Den finske statsminister mener, at Apple er årsag til den økonomiske krise i Finland. Apple har nemlig både ødelagt det for Nokia og den finske papirindustri, mener statsministeren.
Den finske statsminister giver Apple skylden for Finlands økonomiske nedtur.
Den finske statsminister giver Apple skylden for Finlands økonomiske nedtur. Foto: Scanpix

Den amerikanske iPhone- og iPad-producent Apple er skyld i Finlands økonomiske problemer. Det mener i hvert fald Finlands statsminister Alexander Stubb, skriver Berlingske Business.

Nokia var Finland
Anklagen mod Apple kommer, efter kreditvurderingsinstituttet Standard & Poor i fredags nedgraderede Finlands kreditvurdering med henvisning til den ældre befolkning, et fald i arbejdsstyrken og en dalende eksport, skriver den britiske avis The Telegraph.

"Jeg vil tro, at man kan sige, at iPhonen dræbte Nokia, og iPaden dræbte den finske papirindustri, men vi vil vende tilbage," sagde statsministeren, Alexander Stubb, i et interview med TV-stationen CNBC.

Den finske mobilproducent Nokia var gennem ti år verdens største mobilproducent, men det endte, da Apple med Steve Jobs i front i 2007 præsenterede den første iPhone.

Nokia var ikke forberedt på den smartphone-bølge, der overtog industrien.

Fra 1998 til 2007 stod Nokia for en fjerdel af væksten i Finland, og nederlaget til Apples iPhone var derfor et stort tab for Finland.

Papirindustrien taber til iPads
Samtidig lider den finske papirindustri. Skovbrug udgør omkring en femtedel af Finlands eksport, men de sidste fire år er eksporten af avispapir faldet hvert år. Og her spiller Apple også en rolle. Siden den første iPad så dagens lys i 2010 og skabte et gennembrud for tablets, har papirindustrien lidt. Nu læses der bøger, aviser og blade på skærmen i stedet for på avispapir, og det har ramt eksporten.

På trods af udviklingen er statsministeren positiv.

"Skovbrug kommer nu tilbage i forbindelse med bioenergi og andre ting, og faktisk er der opstået et nyt Nokia i form af netværk, men vi har brug for endnu flere succeshistorier. Når tiderne er strenge, sker der normalt en masse fornyelse," siger Alexander Stubb.

I september 2013 betalte Microsoft 40,5 milliarder kroner for at overtage Nokias mobilforretning, og i dag

Kilder: Berlingske Business, The Telegraph og CNBC.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.