Staten flyver med Ryanair: Køber flere og flere billetter

Boykot Ryanair, lyder det fra Enhedslisten og SF.
 Staten skal holde hånden under det ordnede og regulerede arbejdsmarked, og det betyder en boykot af Ryanair, siger Karsten Hønge fra SF.
 Staten skal holde hånden under det ordnede og regulerede arbejdsmarked, og det betyder en boykot af Ryanair, siger Karsten Hønge fra SF. Foto: Scanpix/arkiv

Danske ministerier og styrelser køber stadig flere billetter fra det omstridte irske lavprisselskab Ryanair.

Det skriver Information på baggrund af en opgørelse fra finansminister Claus Hjort Frederiksen (V).

I år er der foreløbigt købt 103 Ryanair-billetter til statens embedsmænd – sidste år var tallet 53. Det sker på trods af flere kommuner landet over har fravalgt det irske flyselskab, som i løbet af foråret og sommeren har været i konflikt med den danske fagbevægelse.

Efter Arbejdsretten gav LO medhold i, at man måtte etablere sympatiblokader mod flyselskabet i kampen for bedre løn- og ansættelsesvilkår for de ansatte har Ryanair valgt at opgive deres base i København.

Borgmestrene i blandt andet København, Aarhus og Odense forbød deres ansatte at flyve med Ryanair og i den forbindelse forklarede daværende justitsminister Mette Frederiksen (S), at hun havde ”forstået det sådan, at Ryanair ikke indgår i det indkøbsprogram, vi har for den danske stat”.

"Mette F. forstår det forkert"

- Man kan i hvert fald konstatere, at Mette Frederiksen har forstået det forkert, siger Enhedslistens transportordfører, Henning Hyllested til Information.

Han opfordrer til et boykot af Ryanair, og SF’s transportordfører, Karsten Hønge, stemmer i.

- Det er klart, at der skal gøres noget ved det, for der er stadig en del rejser som foretages med Ryanair, og der er ovenikøbet sket en fordobling i den første halvdel af året. Staten skal ikke bruge skatteborgernes penge på virksomheder, der ønsker at nedbryde den måde, det danske arbejdsmarked er opbygget på. Tværtimod. Staten skal holde hånden under det ordnede og regulerede arbejdsmarked, og det betyder en boykot af Ryanair, siger Karsten Hønge.

Staten har samlet set købt 416.076 flybilletter til sine medarbejdere siden 2010. I samme periode har staten købt 484 hos Ryanair. Derudover kan en ukendt mængde billetter gennem årene være købt af statslige kunder direkte hos Ryanair i de tilfælde, hvor disse ikke har haft brug for rejsebureauets ydelser.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.