SR vil give skatterabat til olieindustrien

Mobile borerigge skal have samme skatteordninger som de danske rederier allerede har.
Der skal være rabat til olieselskaberne, mener regeringen.
Der skal være rabat til olieselskaberne, mener regeringen. Foto: Colourbox/free

Regeringen vil gøre det mere endnu lukrativt at drive maritime erhverv i Danmark. Derfor skal også operatører af mobile borerigge, der bruges til at hente olie op fra havbunden, fremover kunne betale tonnageskat i stedet for selskabsskat.

Det fremgår af udspillet om de vækstinitiativer, som statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) tirsdag bebudede var på vej.

Tonnageskat, som de danske rederier har betalt siden 2001, kan beskrives som en vægtafgift. I praksis betaler rederierne et fast skattebeløb per nettoton, de råder over, mens andre virksomheder betaler skat baseret på indtægter, udgifter og afskrivninger.

- Danmark har en maritim klynge i verdensklasse med dygtige virksomheder og medarbejdere, hvilket giver gode muligheder for, at sektoren kan udvikle sig yderligere, skriver Finansministeriet om forslaget.

Regeringen har allerede i januar 2015 fremsat lovforslag om en udvidelse af tonnageskatteordningen med en lang række aktiviteter, der typisk udføres af specialskibe inden for offshore-området.

Det ventes at kunne træde i kraft i 2016. Det nye forslag om også at lade mobile borerigge være omfattet skal godkendes af EU-Kommissionen, og ventes at kunne træde i kraft i 2017.

Det vil koste 50 millioner kroner om året, vurderer ministeriet.

Helle Thorning-Schmidt beskrev i et interview i Berlingske tirsdag vækstinitiativerne som "en blandet landhandel". Onsdag, hvor Finansministeriet præsenterer de samlede initiativer, står det klart hvad statsministeren hentydede til:

Sanering af punktafgifter, skrottet eftersyn af ventilationsanlæg, afskaffelse af afgifter på fossile brændstoffer i fjernvarme og frit valg af tv-pakker er blandt de mange store og små forslag, regeringen lægger frem.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.