Sosu-Hanne klagede over arbejdsforhold: Det kostede hende jobbet

Privat plejefirma fyrer sosu-assistent og tillidsrepræsentant for at kritisere arbejdsforhold, der går ud over ældreplejen.
Hanne Staal klagede blandt andet over, at der var for lidt tid til at udføre plejeopgaverne.
Hanne Staal klagede blandt andet over, at der var for lidt tid til at udføre plejeopgaverne. Foto: Privat

Sosu-assistent og tillidsrepræsentant Hanne Staal klagede til embedslægen over arbejdsforholdene på plejehjemmet. Det kostede hende jobbet.

Det private plejefirma Forenede Care har sat en fyringsag i gang mod sosu-assistent Hanne Staal, efter hun som tillidsrepræsentant for personalet på plejehjemmet Bøgeskovhus i Viby klagede til embedslægen over arbejdsforholdene.

Det skriver Århus Stiftstidende.

Blev sendt hjem af ledelsen

- Da virksomheden opdagede min klage, fordi embedslægen orienterede om, at jeg har henvendt mig til ham, blev jeg sendt hjem af ledelsen på grund af tillidsbrud, siger Hanne Staal til Århus Stiftstidende, der dog fastholder, at hun er loyal netop ved at fortælle som problemerne.

Hanne Staal forklarer, at hun og kollegaerne oplever uacceptable arbejdsforhold i plejeboligerne, der i sidste ende går ud over plejen til de ældre.

- Jeg og andre har flere gange klaget til ledelsen uden resultat. Og så er det min pligt som autoriseret social- og sundhedsassistent at gå til embedslægen, når der mangler tid, så der for eksempel er rod med medicinen, fortæller Hanne Staal.  

Tre andre er fyret

Og hun er ikke den eneste ansatte i det private plejefirma Forenede Care, der får en fyreseddel for at komme med kritik af sosu’ernes arbejdsforhold.

Ifølge Hanne Staal er tre kollegaer blevet fyret for at klage. Hanne Staals afskedigelse kommer dog ind under en særlig procedure, fordi hun er tillidsrepræsentant.

Hun har foreløbigt været til et møde i Dansk Industri, hvor parterne ikke kom til enighed. Derfor skal sagen nu prøves i en voldgift, fortæller Hanne Staal.

Ytringsfrihed i det private 

At Hanne Staal bliver fyret for at påpege problemer med arbejdsforholdene, rejser et principielt spørgsmål om privatansattes ytringsfrihed, mener fagforeningen FOA Århus, der repræsenterer sosu'erne. 

Det private firma Forenede Care har siden 2014 drevet Bøgeskovhus, efter Aarhus Kommune valgte at udlicitere plejen.

Men var Bøgeskovhus stadig under kommunale hænder, ville de offentligt ansatte ikke risikere en fyreseddel for at åbne munden, da Justitsministeriet har lagt op til, at ansatte i det offentlige skal gøre brug af deres ytringsfrihed.

Helt urimeligt

Det forklarer Inge Jensen Pedersen, der er formand for FOA Århus.

Åbenheden er vigtig, fordi offentligt ansatte jo arbejder for alle borgeres skattepenge og ofte hjælper personer, der kan have svært ved at forsvare sig selv som for eksempel demente, udviklingshæmmede og børn, siger, Inge Jensen Pedersen, der begræder, at denne åbenhed forsvinder, når kommuner udliciterer opgaver til det private.

Det er helt urimeligt overfor både de ansatte, de berørte borgere og skatteyderne, mener Inge Jensen Pedersen, der foreslår, en lovgivning, der sikrer de privatansattes ytringsfrihed.

Plejefima: Afventer sagsbehandling

Forenede Care afviser over for Århus Stiftstidende at kommentere den konkrete kritik af arbejdsforholdene og sagen mod Hanne Staal.

Men koncerndirektør i Forenede Care, Carsten Clement, udtaler til Århus Stiftstidende:

- Forenede Care respekterer fuldt ud medarbejdernes ret og pligt til at ytre sig offentligt helt i overensstemmelse med gældende regler og lovgivning, men den aktuelle sag med Hanne Staal indeholder mere end retten til at ytre sig. Den er ikke så firkantet og ligefrem, som FOA beskriver den. Men det tjener ikke nogens interesser at føre sagen i dagspressen. I stedet afventer vi det fagretslige systems behandling af sagen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.