Sortlistet: Flere kommuner undgår Ryanair

I hver femte kommune undgår man at flyve med Ryanair. Stadig flere melder ud, at de ikke bruger selskabet.
Stadig flere kommuner tager afstand fra Ryanair og undlader at benytte selskabet.
Stadig flere kommuner tager afstand fra Ryanair og undlader at benytte selskabet. Foto: Thomas Lekfeldt/arkiv/Scanpix

Kommunernes boykot af Ryanair fortsætter med at vokse. Mindst 17 kommuner har nu takket nej til at flyve med det kontroversielle selskab. Og flere er på vej.

I mindst 17 af landets kommuner må de ansatte ikke flyve med Ryanair. Det viser en opgørelse, som Fagbladet 3F har lavet. Det drejer sig blandt andet om landets fire største kommuner.

Boykotten startede i april i Albertslund Kommune og senest har en kommune som Frederikshavn meddelt, at Ryanair er på den sorte liste.

V-borgmester: Nej tak til Ryanair

Nogle kommuner går aktivt ud og vedtager en klausul, som betyder at man ikke længere må købe billetter hos selskaber, der ikke overholder danske overenskomster. Andre er i forvejen tilsluttet den såkaldte rammeaftale om flyrejser via SKI (Statens og Kommunernes Indkøbs Service). Her er Ryanair ikke på listen over flyselskaber, som man kan købe billet hos.

De fleste kommuner, som dropper Ryanair har socialdemokratisk borgmester. En markant undtagelse er dog Kolding, der ud over at have en borgmester fra Venstre også er storaktionær i Billund Lufthavn. Her er Ryanair er det største flyselskab.

- Når Ryanair ikke har en dansk overenskomst, køber vi heller ikke Ryanair-billetter, lyder det fra Koldings borgmester Jørn Pedersen.

Klausuler og boykot

Antallet af kommuner, som dropper Ryanair, vokser hele tiden: Torsdag 25. juni skal Allerød Kommune tage stilling til et forslag om boykot. I Skanderborg har Enhedslisten også foreslået boykot. I Høje Taastrup har Socialdemokraterne talt varmt for en klausul over for Ryanair, som skal diskuteres i byrådet. Helsingør er ved at behandle et forslag om boykot fra rød blok. En kommune som Rødovre afventer, at der falder afgørelse i den aktuelle sag i Arbejdsretten.

Der er dog også kommuner, som ikke vil boykotte Ryanair. Det gælder for eksempel Thisted, Vejen og Billund

I nogle af kommunerne har Dansk Folkeparti været med til at blokere for en boykot. Det er tilfældet i Vejle, hvor de borgerlige partier sammen med DF i sidste uge stemte et forslag fra rød blok ned.

I Ringsted var DF'erne tungen på vægskålen, da Ryanair-boykotten skulle til afstemning:

- Det er først og fremmest et nationalt anliggende. Vi kan som enkelt kommune ikke skubbe til Ryanairs vilkår, sige Daniel Nørhave (DF), medlem af kommunalbestyrelsen i Ringsted.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.