Solformørkelse: Lang morgenkø for briller

Selvom vejrudsigten er dårlig, bliver beskyttelsesbrillerne stadig revet fra hylderne for at kunne se solformørkelsen fredag formiddag.
Danskere med specialbriller ser solformørkelse i København i 1999. Fredag formiddag er der igen mulighed for at se solen blive skygget.
Danskere med specialbriller ser solformørkelse i København i 1999. Fredag formiddag er der igen mulighed for at se solen blive skygget. Foto: FINN FRANDSEN/POLFOTO

Udsigt til skyer og regn går tilsyneladende ikke ud over danskernes lyst til at se solformørkelse i morgen. Beskyttelsesbrillerne bliver revet væk, så snart der kommer nye forsyninger.

På Stenomuseet i Aarhus var de første 14.000 eksemplarer hurtigt udsolgt, men da de i går fik fat i 3000 ekstra par, var der kø allerede fra klokken seks her til morgen. Det fortæller DR Østjylland.

Ulrik Schiøler Kesmodel var nr. et i køen.

- Jeg var her klokken 6.00, og jeg har taget min egen lille stol med. Jeg har to døtre, der skal opleve solformørkelsen, og hvad gør man ikke, når man har små børn. Jeg går ud fra, at skolen lader dem kigge med, for det er en stor oplevelse, siger han til DR Østjylland.

Ulrik Schiøler Kesmodel har selv oplevet en total solformørkelse i Bolivia i 1994.

- Det var en enestående oplevelse at opleve den total stilhed, der opstår. Og kan min familie opleve noget der ligner, så skal de i hvert fald have den oplevelse med, siger han til DR Østjylland.

Dorte Jensen fra Aarhus var også i køen for børnenes skyld.

- Når det nu sker så sjældent, så kan man nok ikke lade være med at kigge på det. Det er ikke børnene, der plager for briller, det er mig, der siger, de skal have briller på, siger Dorte Jensen til DR Østjylland.

Administrationsleder på Steno-museet Bente Thousgaard er også mødt tidligt for at pakke brillerne i pakker med fem i hver.

- Det er langt over forventning, det er fantastisk. Vi havde ikke regnet med den interesse. I 1999 solgte vi kun mellem 5000 og 6000 par.

Bente Thousgaard oplever også, at der er stor interesse, når museerne laver udstillinger om astronomi.

- Og vejret er jo også noget, der har stor bevågenhed. Så det er nok derfor, siger Bente Thousgaard til DR Østjylland.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.