Socialrådgivere: Støjbergs ydelse savner sund fornuft

Når store flygtningefamilier bor i for små lejligheder, går det ud over børn og forældres skolegang.
6.144 kroner om måneden kan gøre det svært for flygtningefamilier på fem, seks og syv medlemmer at finde en bolig med plads til alle.
6.144 kroner om måneden kan gøre det svært for flygtningefamilier på fem, seks og syv medlemmer at finde en bolig med plads til alle. Foto: Colourbox/free

Uanset hvor mange medlemmer en flygtningefamilie har, skal den ifølge Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet ikke bruge mere end 6144 kroner om måneden til boligudgifter.

Det er en af de beregninger, der ifølge Jyllands-Posten ligger bag størrelsen på den såkaldte integrationsydelse, som integrationsminister Inger Støjberg er ansvarlig for, og det har vakt undren fra økonomer og oppositionen.

Også formanden for Dansk Socialrådgiverforening, Majbrit Berlau, undrer sig.

Ifølge hende kan ydelsens størrelse føre flygtningefamilier med fem, seks eller syv medlemmer ud i for små lejligheder. Og det kan skade deres integration i det danske samfund.

- Det betyder, at den ro og koncentration, der er brug for i en sådan familie, så forældrene kan passe deres sprogundervisning, og børnene kan passe deres skole, forsvinder, siger hun til Ritzau.

Ifølge Majbrit Berlau er det uforståeligt, at beløbet til boligudgifter er ens uanset familiens størrelse.

- Jeg tror simpelthen, at det er almindelig sund fornuft, som de fleste mennesker kan genkende, at det bliver enormt svært, hvis der bor seks-syv mennesker i en toværelseslejlighed, siger hun.

For børn, der må bo meget tæt med deres søskende, kommer det ikke kun til at gå ud over den faglige del af deres skolegang.

- Det udelukker stort set, at børnene kan få klassekammerater med hjem, hvilket er et afgørende element i at socialisere sig i en klasse.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.