Socialrådgivere: Samfundet presser kronisk syge urimeligt

Fremstillingen af kontanthjælps- og sygedagpengemodtagere, som mennesker, der ikke vil ud på arbejdsmarkedet, stemmer ikke overens med, hvad de to socialrådgiverne oplever i deres hverdag.
Men fremstillingen af kontanthjælps- og sygedagpengemodtagere stemmer ikke overens med, hvad to socialrådgiverne oplever i deres hverdag.
Men fremstillingen af kontanthjælps- og sygedagpengemodtagere stemmer ikke overens med, hvad to socialrådgiverne oplever i deres hverdag. Foto: Scanpix arkiv

Kontanthjælpsmodtagere bliver i stigende grad omtalt negativt, som mennesker, der ikke vil ud på arbejdsmarkedet. Og politikerne mener tilsyneladende, at de bare skal motiveres, ved at man sætter deres ydelser ned.

Det skriver to socialrådgivere, Helle Vincens Blum og Elisabeth Jochimsen, fra Tværfagligt Smertecenter i dag i et debatindlæg i Politiken.

Men fremstillingen af kontanthjælps- og sygedagpengemodtagere stemmer ikke overens med, hvad de to socialrådgiverne oplever i deres hverdag. Derfor mangler der nuancerede fortællinger om de mennesker, der modtager offentlige ydelser, mener de.

"Vi arbejder med patienter, som har vedvarende kroniske smerter. Vi er vidner til, hvordan de kæmper for at opretholde et minimum af livskvalitet. Disse patienter vil altid have smerter og ofte i en grad, som medfører et betydeligt nedsat funktionsniveau. På trods af det har langt størstedelen arbejdet eller forsøgt at uddanne sig på almindelige vilkår uden hjælp fra det offentlige. Men på et tidspunkt kan det blive for hårdt at slæbe sig selv hen på et arbejde, som man ikke kan klare på grund af konstante smerter, samtidig med at kræfterne til alt andet end arbejde er brugt op," skriver de.

Mange føler, de har mistet kontrollen over deres eget liv og bliver overraskede over, hvad det betyder at blive syg og modtage en offentlig ydelse. Det er ikke så let at nedbringe de faste udgifter, og de fleste kæmper en daglig økonomisk kamp, skriver de to socialrådgivere.

Og så hjælper det ikke med et kontanthjælpsloft, der presser borgerne yderligere.

"Det nye kontanthjælpsloft hjælper ikke disse syge mennesker ud på arbejdsmarkedet, da de får færre penge til de faste udgifter. De fleste kroniske syge oplever også en umyndiggørelse i deres hverdag, hvor andre vurderer og beslutter, hvad de skal og hvornår," skriver de.

De to socialrådgivere slutter med at konkludere at kronisk syge mennesker presses urimeligt og uhensigtsmæssigt. Mange kæmper både med kroniske smerter, urimelige krav fra samfundet og store økonomiske udfordringer, skriver de.

 

 

 


Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.