Smil til eftersyn: Øget kontrol af arbejdsmiljø på kronesmiley-virksomheder

En ny politisk aftale skal skærpe kontrollen med arbejdsmiljøet på de virksomheder, der har den såkaldte krone-smiley.
Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix

Over tre år skal Arbejdstilsynet kontrollere arbejdsmiljøet i hver sjette kronesmiley-virksomhed.

Otte nye tiltag skal skærpe kontrollen med arbejdsmiljøet på de virksomheder, som Arbejdstilsynet har givet en kronesmiley.

Det fremgår af en bred politisk aftale, som beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen nu har forhandlet på plads.

Det skriver DR.dk.

Aftalen kommer efter arbejdsmiljøskandalen i vindmølleindustrien, som DR oprullede i foråret.

Skal rette op på dårligt ry

Beskæftigelsesminister Jørgen Neergaard Larsen håber, at den nye aftale kan rette op på smileyens ry.

- Siemens-sagen, som Danmarks Radio afdækkede, viste, at der var behov for nogle opstramninger af ordningen, og vi er nu i den heldige situation, at forligspartierne er blevet enige om at korrigere vilkårene for at kronesmileyen, siger ministeren til DR.

Den politiske aftale indebærer bl.a., at Arbejdstilsynet over de næste tre år skal besøge 500 af de i alt 3.000 danske virksomheder som allerede i dag har en kronesmiley for at se om grundlaget for kronesmileyen er i orden.

For at få en kronesmiley, som betyder, at en virksomhed slipper for en række besøg fra Arbejdstilsynet, skal virksomheder have et arbejdsmiljøcertifikat, som viser, at de har gjort en ekstra indsats for selv at sikre et godt arbejdsmiljø.

Den nye aftale skærper kravene til de private certificeringsfirmaer, så de i højere grad går ud og ser på arbejdsmiljøet 'på gulvet' i virksomhederne.

Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, de Radikale og det Konservative Folkeparti er med i den nye aftale. Og den bakkes op af arbejdsmarkedets parter.

- Den vil lukke for det hul, for de sager, som blandt andre Danmarks Radio har været med til at afdække , siger arbejdsmiljøchef i Dansk Arbejdsgiverforening, Christina Sode Haslund.

Og de toner går igen hos næstformand i LO, Morten Skov Christiansen.

- Vi kommer til at øge den generelle kontrol med de her virksomheder. Vi har en meget stor forventning om at den her aftale vil sikre, at vi ikke ser episoder, som det vi har set med Siemens og Vestas i foråret, siger han.

Ud over øget kontrol vil aftalen også betyde, at certificeringsfirmaerne skal have et større fokus på virksomhedernes psykiske arbejdsmiljø.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.