Sky og genert? Nej! Her er fire usandheder om introverte

At være introvert bliver ofte sat lig med at være genert, trist og menneskesky, men det er en kæmpe misforståelse, slår eksperter fast.
En introvert er meget andet – og mere – end en menneskesky ener.
En introvert er meget andet – og mere – end en menneskesky ener. Foto: SCANPIX arkiv

Malene Fich Weischer, q.dk, aller media

Hvad er dit første billede, når man taler om at være introvert? Direkte oversat til hverdagssprog betyder det indadvendt, men der ligger mere i ordet end det: Der er også en stemning af selvvalgt isolation; af en lidt stille og sky person, som ikke rigtigt bryder sig om selskab.

Men det billede kunne ikke være mere forkert!

Særligt sensitiv: Sådan får du det bedste arbejdsliv. Læs mere på q.dk

Hvor henter du din energi?

Sophia Dembling og Susan Cain er begge eksperter indenfor området, og sammen slår de fast, at en introvert er meget andet – og mere – end en menneskesky ener.

Ifølge dem opfattes introverte og ekstroverte mennesker tit i forhold til hinanden, og hvor de ekstroverte opfattes som udadvendte, sjove, hyggelige, højtråbende og karismatiske, og de introverte som alt det modsatte. Men sådan hænger verden ikke sammen. En introvert kan sagtens være alle de ting, som man normalt forbinder med en ekstrovert – forskellen på de to mennesketyper er, hvor de henter deres energi:

- Mange introverte genkender sig bedst i Jungs teori om, at introverte mennesker bliver drænet for energi, når de er sammen med mange mennesker. De har brug for at lade op alene og i stilhed, mens det for de ekstroverte mennesker er lige omvendt. De lader op ved at være sammen med andre mennesker, fortæller Sophia Dembling til Huffington Post og slår samtidig fast, at det på ingen måde ikke betyder, at en introvert person ikke kan være festens midtpunkt

Sammen med Susan Cain punkterer hun samtidig en række myter om introverte personer. Kan du kende dig selv bag nogle af punkterne?

1. Alle introverte er generte

Stik modsat hvad de fleste tænker, så har generthed og introverthed intet med hinanden at gøre. ”Hvor introverthed handler om at man oplader sin energi ved at være alene, så handler generthed om at man oplever ubehag og uro, når man er sammen med andre mennesker, fortæller Sophia Dembling, og fortsætter:

- Mange introverte er ikke generte. De kan sagtens være selvsikre og afslappede sammen med andre mennesker – de har simpelthen bare brug for mere alene tid for at få energien tilbage bagefter, siger Sophia Dembling.

2. Introverte er typisk lidt menneskesky

Selvom introverte personer typisk har brug for – og nyder – mere alene tid end deres ekstroverte modstykker, så er introverte mennesker på ingen måde mindre sociale eller mere menneskesky end andre. Men de kan ofte nyde at være sammen med andre mennesker på en anden måde, end en ekstrovert ville gøre det:

- Ofte vil introverte foretrække en lidt mere stille samtale i hjørnet fremfor at stå midt på dansegulvet som festens midtpunkt. Vi kan sagtens elske store fester, men vi vil helst sidde lidt på sidelinjen og observere festen. Ekstroverte vil typiske tolke det, som at vi keder os, men det gør vi ikke. For introverte mennesker er dét at observere sjovt i sig selv, fortæller Dembling og afliver samtidig myten om, at introverte ikke kan lide andre mennesker:

- Jeg vil næsten sige, at vi bedre kan lide andre mennesker end de ekstroverte kan, for vi tager os tid til at lære dem at kende. Men det er to helt forskellige måder at interagere på, så det kan egentlig ikke sammenlignes, siger hun.

Introvert? Her får du 9 gode råd til dig: Læs mere på Q.dk

3. Introverte er dårlige ledere og dårligere talere

Myten om at introverte mennesker har svært ved at udtrykke sig i store forsamlinger og samtidig har svært ved at lede andre mennesker holder heller ikke vand. Så store personligheder som Bill Gates, Abraham Lincoln og Ghandi er/var alle introverte.

- Når det kommer til at tale til større forsamlinger har de introverte ofte den ekstra fordel, at de helt naturlig fokuserer meget på fordybelse og forberedelse og derfor har tænkt tingene godt igennem, inden de stiller sig op og fortæller om dem, siger Sophia Dembling.

4. Introverte er typisk mere negative end ekstroverte

Fordi introverte rent faktisk nyder at være alene ind imellem, tillægges de ofte mere negative og måske endda depressive træk i personligheden. Men også denne myte er forkert.

- Jeg tror, myten er opstået ved, at nogle ekstroverte personer bekymrer sig om os introverte. For en ekstrovert vil for meget tid alene ofte resultere i en følelse af tristhed og måske depression, men sådan er det slet ikke for en introvert. Så det er en ekstrovert reaktion, der bliver tillagt de introverte, siger Dembling og forklarer videre:

- De fleste introverte vil ikke forbinde alene tid med noget depressivt. Dog kan introverte have en tendens til at tænke for meget over tingene, hvilket i sig selv kan føre til depression, så det skal man selvfølgelig være opmærksom på.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.