Se: Her går lam mand

For fire år siden blev han erklæret paralyseret efter et brutalt knivoverfald. Men en ny opdagelse har givet ham førligheden tilbage.
Henter afspiller ...
/ritzau/

'Du skriver historie nu. For mig er det her mere imponerende, end en person der går på månen,' sagde den engelske professor Geoff Raisman til Darek Fidyka tirsdag.

i 2010 blev polakken Darek Fidyka stukket i ryggen gentagne gange under et knivoverfald, der skar flere nerver over i hans ryggrad. Derefter blev han erklæret fuldstændig lam fra livet og nedefter, og selv mange måneders genoptræning gav intet resultat.

Den engelske professor Geoff Raisman fik til gengæld lov til at forsøge en hidtil ukendt metode på patienten, da han på hospitalet i Wroclaw i Polen transplanterede nerver fra patientens næse om i rygsøjlen. Nerverne der forbinder lugtesansen med hjernen er ifølge Raisman de eneste nerver, der kan vokse sammen igen, og det kunne altså også ske andre steder i kroppen.

Nu har Darek Fidyka igen fået store dele af førligheden tilbage i underkroppen, og han kan gå ved hjælp af et metalstativ. Flere eksperter håber, at opdagelsen vil blive en kæmpe succes fremover. Medvirkende: Dansk tilrettelæggelse: Sune Skallerup Sørensen

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.