Sådan vil Netflix hjælpe dit barn med at sove

Streaming-tjenesten Netflix vil hjælpe børn med at komme hurtigere i seng. Se hvad sundhedsplejersken siger til idéen.
Efter en hård dag glæder man sig som voksen måske til, at hovedet endelig rammer hovedpuden, men det gør børn ofte ikke. Mange kan tværtimod have svært ved at sove og skal hjælpes.
Efter en hård dag glæder man sig som voksen måske til, at hovedet endelig rammer hovedpuden, men det gør børn ofte ikke. Mange kan tværtimod have svært ved at sove og skal hjælpes. Foto: Scanpix/arkiv

I en tid, hvor streaming-tjenester i stor grad har erstattet faste sendetider, er det ikke ligefrem blevet nemmere at overholde børnenes sovetider.

Børn ved, at der altid er muligheden for at se et afsnit mere af yndlingstegnefilmen, hvis de får lov.

Selv efter at DR's børnekanal Ramasjang er gået i seng kl. 20.

Så hvad stiller man op, når sengetiden nærmer sig, og barnet insisterer på at få "bare lidt mere tid" foran fjernsynet eller tablet-computeren?

Forhandler du, eller hvad gør du?

Streaming-tjenesten Netflix mener, at de har fundet en mulig løsning på problemet.

De har netop lanceret en række animationsfilm til børn af kun fem minutters varighed, der skal fungere som forældrenes våben i en forhandlingssituation med barnet.

Forældre kan bruge de små film som lokkemad, når de mindste forsøger at udsætte sengetiden med krokodilletårer eller kreative undskyldninger, mener Netflix.

Børnene vil føle, at de har vundet forhandlingen, hvis de får lov til at se et helt afsnit mere, men i sidste ende vinder de voksne, fordi afsnittet slutter efter kun fem minutter.

For de mindste gør det ingen forskel, at filmen ikke varer længere, mener Michala Bastian, som er mor til Molly på lige knap fire år.

Hver aften efter spisetid, når hendes datter har fået nattøj på og børstet tænder, bliver der som regel set tegnefilm. For efter en begivenhedsrig dag i børnehaven er det ofte det eneste, et barn i børnehavealderen har lyst til, siger Michala Bastian.

- Problemet opstår typisk, når hun beder om at se et afsnit til. Får hun lov, vil der gå endnu en halv time, før kun kommer i seng, og det kan betyde ret meget, når man er fire år og har brug for at få sin nattesøvn. Derfor kan film på fem minutter være en god idé, fordi længden ikke betyder det store for barnet, men hun ved til gengæld godt, at når filmen slutter, så er det slut, og så skal man i seng, siger Michala Bastian.

Fjernsyn er dog ikke det sidste, Molly foretager sig, inden hun falder i søvn, understreger Michala Bastian. Soveritualet fortsætter på barnets værelse med en godnat-historie.

Og det er vigtigt, at barnet får lov at falde ordentligt til ro inden søvnen indfinder sig, råder Helen Lyng Hansen, som er forfatter til "Helens bog om børn og søvn" og blandt andet står bag netsundhedsplejerske.dk.

- Nogle børn kan have glæde af at se fem minutters film for at koble lidt fra og finde ro - men man skal passe på med at lade barnet se film, før det skal sove. Lyset fra skærmen vil appellere til vågenhed og vil derfor ofte gøre, at barnet får svært ved at sove, siger Helen Lyng Hansen.

Efter en hård dag glæder man sig som voksen måske til, at hovedet endelig rammer hovedpuden, men det gør børn ofte ikke. Mange kan tværtimod have svært ved at sove og skal hjælpes.

Derfor bør du sørge for at hjælpe barnet med at koble fra og give slip på dagen ved at tale lidt om dagens oplevelser.

- Ligesom vi voksne kan have svært ved at sove, hvis vi har en masse uafsluttede opgaver og en masse tankemylder, kan børn også have svært ved at give slip. Derfor vil det være rigtig godt, hvis barnet på den måde får bearbejdet lidt af sit tankemylder, siger Helen Lyng Hansen.

Globalt sengemareridt

- Ipsos Public Affairs har på vegne af Netflix spurgt 7.277 forældre med børn i alderen to-ti år på tværs af syv lande (USA, Storbritannien, Frankrig, Canada, Australien, Brasilien og Mexico), hvordan det går med at få ungerne i seng til tiden.

- 61 procent af de adspurgte forældre, som putter børnene om aftenen, svarer, at de er nødt til at forhandle for at få børnene i seng.

- Børnenes mange undskyldninger for at blive oppe betyder, at forældre bruger næsten 20 minutter hver eneste aften på at forhandle sengetider.

 

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.