Sådan tager du gode billeder med mobilen

Sådan bliver du en bedre fotograf med din mobiltelefon. Udryd de mange begynderfejl, der ødelægger dine billeder.
- Man burde gøre sådan, at man får et lille stød eller i det mindste ikke kan optage, hvis man holder sin telefon lodret, foreslår Ulrik Jantzen, professionel fotograf.
- Man burde gøre sådan, at man får et lille stød eller i det mindste ikke kan optage, hvis man holder sin telefon lodret, foreslår Ulrik Jantzen, professionel fotograf. Foto: Dennis W. Asfour, Colourbox/free

Mobiltelefonen er fremme hver eneste dag, og for mange danskere udgør den også et kamera, der hele tiden er ved hånden. Det betyder både mange gode og mange mindre gode billeder.

- Som fotograf er det jo fedt, at der nu er så mange mennesker, der tager en hel masse billeder, fordi de har kameraet inden for rækkevidde hele tiden. Og det er heldigvis ikke kun "selfies," for det ville da være trist.

Sådan lyder den positive vurdering fra Ulrik Jantzen, der er presse- og modefotograf og indehaver af foto- og filmselskabet Das Büro i København. Han har dog også noteret, at der er mange amatørfotografer, der kunne få meget bedre resultater, hvis de blot kendte de mest basale regler.

- Det er især den ældre generation, der faktisk tager dårligere billeder nu, end de gjorde, før de fik mobiltelefon. Simpelthen fordi de ikke lige sætter sig ind i, hvad den der "lille dims" kræver. Hvis man sætter sig ind i det, så har man faktisk et udmærket redskab ved hånden. Til almindeligt brug er de helt fine, de her mobilkameraer, vurderer den professionelle fotograf, Ulrik Jantzen.

Fototeknologien er faktisk ret udviklet i telefonerne, men det er måden, folk bruger teknologien forkert, der ødelægger billederne, lyder vurderingen.

- Fingrene væk fra blitzen, lad være med at zoome og få styr på de elementære fejl. Så kan du sagtens tage fine billeder, mener Ulrik Jantzen.

Men der går stadig noget tid, før mobiltelefonen kommer til at erstatte kameraet for dem, der går allermest op i fotografi.

- Det er da en positiv udvikling, hvis folk får taget en masse billeder med deres telefoner. Det er så ikke sikkert, at folk går så meget op i kvaliteten på daglig basis, siger Hans Hansen, amatørfotograf og formand for Horsens Fotoklub.

- Der er ikke mange fotografer, der selv bruger mobiltelefonen som et kamera. Der er altså stadig stor forskel på det helt professionelle udstyr og en lille telefon. Men bare folk selv er glade for deres billeder, så er det jo det vigtigste, slutter Hans Hansen.


Her er fem håndfaste råd, når du skal tage billeder med din telefon:

1. "Drop blitzen", lyder det simple råd fra Ulrik Jantzen. - Som hovedregel skal du slet ikke røre blitzen, der giver et elendigt lys og blege, skinnende ansigter. Blitzen er slet ikke færdigudviklet til mobilkameraet endnu, siger han.

2. Undgå zoom-funktionen. Digitalt zoom giver ikke bedre billeder, tværtimod. Ofte risikerer du, at billedet bliver mere grynet og uskarpt.

3. Vend telefonen rigtigt. Altså vandret, ikke lodret. Forestil dig, at telefonen skal vende på samme måde, som du ville se motivet på et fjernsyn, en tablet eller en computerskærm. Læg telefonen ned og drop højformatet med de to sorte bjælker i siden. Især hvis du også bruger mobiltelefonen til at optage video.

4. Hold telefonen stille. Brug gerne begge hænder til telefonen, så billedet ikke bliver rystet i løbet af lukkertiden.
- Hold godt om telefonen, og lad være med at bruge udløserknappen på skærmen. Tag i stedet billedet ved at trykke på volumenknappen på siden, hvis du har en iPhone. Så ryster du ikke nær så meget, lyder rådet fra Ulrik Jantzen.

5. Tag mange billeder. - Du skal ikke betale for film længere, så tag endelig en masse billeder. Så lærer du det også hurtigere, og du får større chance for at ramme plet, siger Ulrik Jantzen.

Kilde: Ulrik Jantzen

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.