Sådan skal der sættes gang i lystfiskeriet

Lystfiskeri skaber en omsætning på cirka tre milliarder kroner om året på alt fra hoteller til fiskegrej.
En ny handlingsplan, udarbejdet af Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, skal styrke lystfiskeriet i Danmark. Arkivfoto.
En ny handlingsplan, udarbejdet af Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, skal styrke lystfiskeriet i Danmark. Arkivfoto. Foto: BUUR GUNVALD SEBASTIAN/Polfoto

Fødevareminister Dan Jørgensen (S), som også er fiskeriets minister, vil styrke fritids- og lystfiskeriet i Danmark med en ny handlingsplan.

Her de seks konkrete initiativer, der ifølge ministeren skal styrke turismen, samfundsøkonomien og naturoplevelsen.

* Nye regler skal beskytte bestanden af havørreder. I første omgang indføres de nye regler, som begrænser garnfiskeri i områder ved Bornholm, Norsminde Fjord og Nybøl Nor ved Flensborg Fjord.

* Brakvandsgedder er populært bytte for sportsfiskere. For at sikre bestanden af de store rovfisk indføres i en fem-årig periode særlige regler i fire konkrete områder ved Sjælland og Møn - Præstø Fjord, Stege Nor, Jungshoved Nor og Fane Fjord. Her skal alle gedder, der fanges, genudsættes, og der indføres forbud mod anvendelse af garn i en bestemt periode af året.

* Samtidig fordobles kontrollen med lystfiskeriets fuskere i en periode. Der kommer øget fokus på fredningsbælter ved å-udløb, garnfri zoner langs kysterne, brug af for mange redskaber og ulovlig salg af fangst.

* Endnu flere rev bliver beskyttet i de udlagte Natura 2000-områder, hvor fiskeri med bundslæbende redskaber (trawl) vil blive forbudt. I 2015 beskyttes områder i Lillebælt, Sydfynske Øhav, Stevns Rev, Horsens Fjord, Fyns Hoved, Æbelø, Havet ml. Romsø og Hindsholm og Nakskov Fjord.

* Der nedsættes en hurtigtarbejdende task force, der skal se på udviklingen af lystfiskerturismen i Danmark og komme med anbefalinger til fødevareministeren inden jul.

* I det nye Hav- og Fiskeriudviklings-program vil der blive afsat flere penge til vandløbsrestaurering, som er til gavn for vandmiljøet og medvirker til at sikre selvreproducerende fiskebestande.

Kilde: "Fremtidens Lyst- og Fritidsfiskeri, Vision", Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.