Vil du undgå madspild, eller bare gerne spare penge, er her 10 produkter, du ikke behøver at smide ud, bare fordi slagsdatoen er overskredet, skriver Samvirke.dk:
Salt:
Her er "sidste salgsdato" typisk sat til to år efter, at varen er pakket, men salt kan have ligget i jorden i tusinde år, så mon ikke det klarer et par år ekstra.
Krydderier:
Selvom smagen vil aftage med tiden, er der altså ingen egentlig udløbsdato for tørrede krydderier som eksempelvis Oregano, basilikum, karry og peber.
Pasta:
Pasta er et tørt produkt, og derfor bliver det ikke umiddelbart dårligt. Den friske pasta har dog en udløbsdato, man bør holde sig til.
Knækbrød:
I lighed med pasta bliver knækbrød som sådan heller ikke for gammelt. Dog kan det blive blødt og så forsvinder idéen jo lidt med knækbrød. Opbevaring i en lufttæt pose eller beholder kan forlænge knækbrødets friskhed.
Olie:
Vegetabilsk olie kan blive harsk med tiden, men det sker længe efter sidste salgsdato. Brug næse og øjne i stedet.
Chokolade:
Det bliver næppe aktuelt for de fleste, men chokolade har faktisk ingen udløbsdato, hvis man bare opbevarer det korrekt. Den må ikke få lys, varme og skal gerne pakkes ind. Køleskabet er derfor perfekt til formålet.
Pizza og færdigretter:
Hvis du ellers når hjem med varerne inden de tør op, kan frysepizzaer og andre frosne færdigretter holde sig langt ud over sidste salgsdato. Smagen kan dog falme.
Mel, ris og gryn:
Man bør i princippet ikke smide det ud før der kommer dyr i det. Fuldkornsmel og havregryn kan dog godt blive dårligt, men næppe så hurtigt som der står på pakken. Prøv dig frem.
Yoghurt, skyr og surmælk:
Disse produkter kan selvfølgelig godt blive for gamle, men det kan holde sig klart længere end mælk. Syrningen i produkterne her nedsætter PH-værdien i produktet hvilket betyder, at det bliver svært for bakterier at formere sig. Prøv dig frem.
Dåsemad:
En forseglet dåse er den perfekte måde at opbevare mad på, da manglen på ilt forhindrer maden i at fordærve. På Grønland har eksempelvis fundet depoter med 50 år gammel dåsemad, der stadig kunne spises.
Kilde: Samvirke.dk