Sådan får du mest fladskærm for pengene

Bliver du også forvirret over forskellen på UHD og 4K? Her har du en guide til, hvad du skal huske på, når du køber ny fladskærm.
Et simpelt regnestykke kan give dig svar på, hvor stort dit næste fjernsyn skal være.
Et simpelt regnestykke kan give dig svar på, hvor stort dit næste fjernsyn skal være. Foto: www.colourbox.com/free

Sommerferie er ofte lig med sol og strand, men når vejrguderne svigter, foregår meget ferietid også foran fjernsynet med eksempelvis Tour de France eller en god film.

Planlægger du også at tilbringe en del af sommeren foran en nyindkøbt fladskærm, er der en række ting, du bør tage stilling til før et køb, siger Rasmus Partsch, som er projektleder i test- og analyse-afdelingen hos Forbrugerrådet Tænk.

Han anbefaler, at man undersøger sine tv-behov grundigt, før man køber. På den måde undgår man at købe noget, som man bliver træt af om et halvt år.

F.eks. er det vigtigt at kende afstanden fra sofaen til der, hvor du planlægger at placere dit tv. Det kan nemlig have stor betydning for, hvor stort dit næste fjernsyn skal være.

Han anbefaler som hovedregel, at man hellere køber skærmen for stor end for lille.

- Vores erfaring er, at forbrugerne sjældent fortryder købet af en stor skærm, hvorimod de fleste fortryder, når de er nødt til at knibe øjnene sammen for at kunne læse underteksterne på en alt for lille skærm, siger Rasmus Partsch.

Og en stor skærm med et godt billede behøver ikke at koste det hvide ud af øjnene, vurderer han.

- Det, du som forbruger især betaler for, når du giver lidt ekstra for en fladskærm, er bekvemmelighed, lyd- og billedkvalitet. Er du villig til at gå lidt på kompromis med f.eks. bekvemmeligheden, kan du sagtens få et stort tv med en god billedkvalitet for under 10.000 kroner, siger Rasmus Partsch.

En række nyere fjernsyn kan desuden fås i buede versioner, men den løsning kan Rasmus Partsch ikke anbefale, særligt hvis man er flere, som ser tv samtidig.

Vil du f.eks. gerne have Netflix eller andre populære streamingtjenester integreret i dit tv, er det vigtigt, at du køber et såkaldt smart-tv og i nogle tilfælde et specifikt mærke. Du er tvungen til at købe et tv fra Samsung, hvis du gerne vil have tjenesten HBO Nordic direkte på dit tv, fordi Samsung indtil videre har eneret på at kunne tilbyde en integreret HBO Nordic-app i deres smart-tv.

Til gengæld kan man som alternativ købe en ekstern boks (for under 600 kr.), som gør det muligt at streame film og tv-serier på de fleste tv, f.eks. en Google Chromecast eller et Apple TV.

Nogle producenter tilbyder også tv med flere indbyggede tunere, som gør det muligt at optage et tv-program, mens man ser noget andet samtidig. Kan man leve uden dette, er der også mange penge at spare, mener Rasmus Partsch.

Noget af det, som også kan være med til at sende prisen på en fladskærm i vejret, er hertz-teknologien. Hertz (hz) siger noget om, hvor mange billeder fjernsynet kan vise per sekund, og mange producenter lokker ofte med et højt antal hertz på deres dyre modeller, men et højt tal er ikke altid ensbetydende med et godt billede.

- Det er svært at sige noget entydigt om hertz, da producenterne har forskellige måder at gøre det op på. De fleste mennesker kunne måske se forskel på billederne fra gamle billedrørs-tv med 50 Hz eller 100 Hz, men forskellen på alt lige fra 200 til 1000 Hz på de nye fladskærms-modeller er ikke altid nemt at få øje på, siger Rasmus Partsch.

En af de helt store modeluner indenfor fladskærms-teknologi er muligheden for at kunne se tv og film i 3D og såkaldt 4K-kvalitet, også kaldet Ultra-HD.

Som navnet antyder er billedet på et 4K-tv skarpere end på et almindeligt HD-fjernsyn, men for mange vil teknologien ikke være værd at bruge ekstra penge på, mener Rasmus Partsch.

Hvis skærmen er mindre end 55 tommer, vil de mange ikke kunne se særlig stor forskel på Full HD og Ultra HD, når de sidder lidt væk fra skærmen, vurderer han.

Noget andet er, at der fortsat findes meget lidt filmmateriale i 4K og 3D, og lige nu er der ikke meget, der tyder på, at det vil ændre sig i de kommende år, siger Rasmus Partsch.

Du kan således sagtens gå udenom både 4K og 3D, når du køber og stadig have fuld glæde af fjernsynet i mange år, men er prisen den samme, så vær hellere på den sikre side og køb et 4K-tv. Så er du godt klædt på til en sommer i sofaen.

Fakta:

Sådan finder du den optimale skærmstørrelse:

Hvis du er i tvivl om, hvor stor din fladskærm skal være, kan du ifølge Forbrugerrådet Tænk regne dig frem til den optimale skærmstørrelse ved at måle afstanden fra din sofa el. lænestol i cm og dividere tallet med 7,5. På den måde kan du f.eks. regne dig frem til, at en 40 tommer skærm er det optimale, hvis du sidder 300 cm, 3 meter, fra skærmen.

Fjernsyns-ordbog:

3D: Nogle tv kan vise tredimensionelle billeder fra 3D-indhold ved hjælp af de briller, som følger med.

4K (eller Ultra HD - UHD): 4K UHDTV (2160p) med en opløsning på 3840 x 2160. Dvs. 8,3 megapixels, hvilket svarer til 4 gange så mange pixels som i en full HD fladskærm.

Betragtningsvinkel: Den maksimale vinkel, hvorfra du kan betragte skærmen, uden at billedet forringes.

HDMI: Stik til HD - og den bedste måde at slutte sit HD-udstyr til tv'et. Indbygget digital modtager: Tuner, som er indbygget i tv'et og kan modtage det digitale tv-signal.(Stikket til Chromecast og Apple TV

Hertz (Hz): Herz er et udtryk for billedfrekvensen - hvor mange billeder, der vises per sekund.

LCD: Type af fladskærm, der består af flydende krystaller.

LED: Betegnelse for LCD-skærm, der er baggrundsbelyst med LED. Bruger mindre energi end LCD-skærme.

OLED: Nyeste fladskærmsteknik, der stadig er dyrere end de mere konventionelle LED- og LCD-tv.

Plasma: Type af fladskærm, der består af små glasbeholdere fyldt med neon og xenon.

Kilde: Forbrugerrådet Tænk

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.