Sådan får du bedre hukommelse

Flere apps giver dig mulighed for at booste din hukommelse eller opmærksomhed gennem spil, der gør dig klogere.
Skak giver gymnastik til de små grå. Og så får du bedre hukommelse.
Skak giver gymnastik til de små grå. Og så får du bedre hukommelse. Scanpix - modelfoto

Er dagens træning slut, når vægtene glider af stangen eller spinningsinstruktøren strækker ud? Du mangler stadig én vigtig del af kroppen: Hjernen.

Men denne del af træningen kan du udføre fra sofaen, bussædet eller i frokostpausen. En lang række apps kan nemlig træne din hjerne, så din hukommelse, opmærksomhed og reaktionstid bliver bedre - uden du behøver at klæde om eller tage et bad efter.

Fra normal til genial

- Korttidshukommelsen kan huske syv ting, men hvis du træner med en app eller øvelser, kan man huske det dobbelte, siger hjerneforsker ved Roskilde Sygehus, Troels Wesenberg Kjær til Newspaq.

Han har skrevet bogen "Knivskarp. Fra normal til genial - træn din hjerne på seks uger", hvor skuespilleren Michael Birkkjær på seks uger forbedrer sin evne til blandt andet at huske talrækker ved at lave hjerneøvelser.

En af de apps, der kan hjælpe dig med at huske mormors mobilnummer eller din Nissans nummerplade, er den danske hjernetræner Brain+. Her kan du forbedre hjernen inden for fire kategorier: opmærksomhed, hukommelse, planlægningsevner og problemløsning.

- Vi har prøvet at gøre det underholdende og sjovt ved at bygge træningen ind i spil, siger Ulrik Ditlev Eriksen, der har været med til at grundlægge app'en.

Husk det virkelige liv

Han forklarer, at Brain+ adskiller sig fra de andre hjerneapps ved at træne flere ting på én gang og på den måde presse dig på flere fronter og se, hvordan du klarer dig bedst samlet set. Ud over at spille dig klogere, kan du også høre små podcast, hvor du bliver præsenteret for teknikker til alt fra sociale øvelser til søvn og meditation.

Troels Wesenberg Kjær mener, at mobilen kan være et godt supplement til hjernetræningen, men at man også en gang imellem skal kigge op fra skærmen og tage til en fodboldkamp eller lave mavebøjninger.

- Apps træner det, man kan se, høre og reagere på ved at trykke på en skærm. De træner ikke i at slås i sneen eller stjæle mors frikadeller, så man skal passe på ikke at blive afhængig af mobilen, siger han.

Tving dig selv til at bruge de små grå

Han mener, at du skal integrere træningen i din hverdag ved at lade indkøbssedlen blive hjemme og kun købe det, du husker, cykle forskellige veje til arbejde hver dag, prøve at huske telefonnumre udenad og ikke kigge mere end én gang, næste gang du skal taste din NemID-kode.

Ulrik Ditlev Eriksen anbefaler, at du bruger din hjernetræningsapp mellem et kvarter og en halv time cirka fire gange om ugen per område. Træner du både opmærksomhed og hukommelse på en gang, kan de kombineres, så du træner hver dag, men på forskellige områder. Han forklarer, at det tyder på, at effekten er væsentlig mere begrænset, hvis du kun træner få minutter.

Newspaq

Sådan får du hjernegymnastik

 

 

Der findes mange apps, der kan træne din hjerne. Her er fem forslag til en gratis app til din mobil:

 

- Brain+, der træner opmærksomhed, hukommelse, planlægningsevne og problemløsning

 

- Lumosity, der træner hukommelse, opmærksomhed, hastighed, fleksibilitet og problemløsning

 

- NumberLink, der træner din evne til at forbinde talpar

 

- Happify, der træner din hjerne til at tænke mere positivt og være gladere

 

- Fit Brains Trainer, der træner hjernens smidighed gennem spil og puslespil

 

- Math vs. Brain til iPhone, gratis

 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.