Pas på: Denne type job gør din hjerne gammel før tid

Arbejdstiderne svækker din hjerne og din koncentrationsevne, viser ny forskning.
Sundhedsarbejdere, fabriksarbejdere og andre med skiftende arbejdstider oplever, at hjernen svækkes hurtigere end hos mennesker med faste arbejdstider, viser ny forskning. Personerne på billedet har ikke med den konkrete sag at gøre.
Sundhedsarbejdere, fabriksarbejdere og andre med skiftende arbejdstider oplever, at hjernen svækkes hurtigere end hos mennesker med faste arbejdstider, viser ny forskning. Personerne på billedet har ikke med den konkrete sag at gøre. Foto: Scanpix / Arkiv.

Der er dårligt nyt til dig, som har skiftende arbejdstider. Skifteholdsarbejde ødelægger nemlig din koncentrationsevne, viser et nyt studie fra Universitetet i Uppsala. Det skriver Arbejdsmiljøviden.dk.

Forskerne brugte en test til at undersøge deltagernes evne til at koncentrere sig og analysere. Normalt klarer man sig dårligere i testen, jo ældre man er, men forsøget viste, at skifteholdsarbejdere klarer sig dårligere end jævnaldrende med faste arbejdstider. Deres hjerne er svækket og arbejder langsommere - ligesom ældre menneskers.

Den gode nyhed er dog, at skaden ikke er permanent. Hvis man stopper med skifteholdsarbejde, kommer hjernen op i omdrejninger igen i løbet af fem år. I hvert fald klarede de deltagere, som havde haft skifteholdsarbejde for mere end fem år siden, sig lige så godt som gennemsnittet.

Undersøgelsen tager højde for deltagernes alder, uddannelse, søvn og motion, så det kan derfor ikke være disse faktorer, som forklarer resultatet.

Til gengæld har forskerne kun sammenlignet mennesker med skiftende arbejdstider med mennesker med et 8-16-job - de har ikke skelnet mellem, om skifteholdsarbejderne har nat- eller dagarbejde. Derfor kan undersøgelsen ikke sige, om det er natarbejde eller skiftende arbejdstider i sig selv, som svækker hjernen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.