Så nemt spiser du dig til sunde knogler
Midt i 30’erne begynder det at gå ned ad bakke for dine knogler, der langsomt vil starte med at afkalke, men heldigvis kan du via din kost gøre meget for at nedsætte tempoet.
Sund mad styrker dine knogler, så de holder sig friske længere.
Sund mad styrker dine knogler, så de holder sig friske længere. FOTO: Scanpix


Vidste du, at dine knogler er levende væv, der er i forandring livet igennem?

Det fortæller Inger Forbes, Ph.d., naturpat og coach til Magasinet Sundhed.

Når vi er unge, danner vi mere knoglevæv, end vi nedbryder og midt i 30’erne vender det og vi bruger mere, end vi danner – det giver porøse knogler over år og vi kan risikere at udvikle knogleskørhed, en af de mest udbredte sygdomme i Danmark.

Derfor skal du passe på dine knogler og det gør du bedst igennem god og nærende kost, råder eksperten:

- Helt overordnet skal du først og fremmest sørge for at spise varieret kost, som indeholder masser af fisk, grøntsager og frugt. Mandler og grønne grøntsager har et naturligt højt indhold af knogleopbyggende næringsstoffer, siger Inger Forbes blandt andet om kosten.

Motion og røg

Rygning skal du holde dig fra, hvis du vil have stærke knogler, og du skal også holde igen med kaffe, alkohol, kulsyreholdige drikke, salt og sukker.

Til gengæld skal du endelig bevæge dig en masse, dyrke motion og bruge kroppen, når du går rundt – prøv at hoppe lidt, dans, tramp og spring, råder eksperten.

Når det så er sagt, skal du igen tilbage og kigge lidt mere op din kost – du skal sørge for at få nok kalk, magnesium, K-vitamin og D-vitamin.

Se her hvilke ting, der har mest af det i sig:

Kalk pr. 100 gram:
Parmesan    1180 mg
Mandler       256 mg
Grønkål        219 mg
Ylette            195 mg
Havregryn   180 mg

Magnesium pr. 100 gram:
Paranødder 357 mg
Sojabønner  225 mg
Havregryn   200 mg
Brune ris      119 mg
Rugbrød       55 mg

K- vitamin pr. 100 gram:
Persille         790 mikrogram
Spinat           560 mikrogram
Broccoli        260 mikrogram
Hovedsalat   130 mikrogram
Grønne ærter 70 mikrogram

D-vitamin pr. 100 gram:
Gravet laks   30 mikrogram
Røget torskerogn 27,2 mikrogram
Torskerogn på dåse 11 mikrogram
Marineret sild 10,1 mikrogram
Makrel i tomat 2,4 mikrogram


Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.