Så nemt kan billethajen snyde dig

Uanset hvor gerne du vil se Adele, bør du droppe ideen. Du er et nemt offer for billethajerne, og du ser aldrig dine penge igen.
Adele er så populært et navn, at koncertarrangøren af hendes danske koncerter advarer om øget fare for falske billetter.
Adele er så populært et navn, at koncertarrangøren af hendes danske koncerter advarer om øget fare for falske billetter. Foto: Joel Ryan/AP

Til maj næste år skal lidt over 22.000 heldige Adele-fans opleve den populære sangerinde på dansk grund i enten Herning eller København, men Adele har mange flere danske fans, der gerne vil se hende.

Billetter til de to koncerter, der blev udsolgt på bare 20 minutter, bliver lige nu forsøgt solgt til en gennemsnitlig overpris er på 2-3000 kroner. Enkelte forsøger at presse desperate fans for over 10.000 kroner.

Hos Live Nation, der er arrangøren bag Adele-koncerterne, bekræfter man, at interessen er enorm omkring netop disse koncerter, hvilket vil lokke mange svindlere ud af busken, frygter man.

- Ja, desværre forventer vi falske billetter til så eftertragtede koncerter, hvilket er utroligt sørgeligt. Vi advarer på det stærkeste på alle vores platforme omkring køb fra uautoriserede salgssteder, skriver Live Nation i en mail til Ritzau Fokus.

Køber man en falsk billet, vil man ikke blive mødt med andet end en beklagende mine og en afvisning, når man står foran billetkontrolløren og tror, man er på vej til koncert.

- Der er ingen form for erstatning at hente, og vi må sende folk væk med en rigtig dårlig oplevelse, siger Jacob H. Lund, der er administrerende direktør hos TicketMaster, der ejer BilletNet.

Det er de oplysninger, du har givet til det officielle salgssted, der gør, at du kan få en ny billet, hvis den gamle skulle gå tabt eller få dine penge retur, hvis arrangementet bliver aflyst.

- Man kan få annulleret sin billet, hvis den er bortkommet og så få tilsendt en ny mod et gebyr. Den mulighed ser vi også blive misbrugt. Nogen sælger deres ægte billet og melder den bortkommet, betaler et gebyr og får så en ny tilsendt, fortæller Jacob H. Lund.

Den eneste sikre måde at overtage en andens billet på er ved at lade overtagelsen gå gennem den officielle billetudbyder. Her kan man sørge for, at du officielt overtager billetten.

- Sidste år lavede vi en officiel byttebørs sammen med Roskilde Festivalen for at komme falske og dyre billetter til livs. Det virkede godt, men det kræver et større samarbejde mellem arrangør og salgssted, forklarer Jakob H. Lund.

Han håber, at man vil etablere noget lignende i en permanent form i fremtiden til alle koncerter.

Det er ulovligt at tjene ekstra på billetter, men du kommer ikke i problemer ved at købe dem, forklarer Britt Rønne, der er advokaturchef hos Midt- og Vestsjællands Politi.

- Bliver man taget i at videresælge billetter med fortjeneste, vil man få en bøde, der variere alt efter omfang. Typisk ligger det på det dobbelte af, hvad du har tjent på den ulovlige handel, siger hun til Ritzau Fokus.


Værd at vide om koncertbilletter:

- Koncertarrangører, salgssteder og politiet opfordrer på det kraftigste til, at du ikke køber koncertbilletter af andre end de officielle salgssteder.

- Er din billet ægte, når du køber den, er den det ikke nødvendigvis, når du skal bruge den. Den kan nemlig blive annulleret eller solgt flere gange af den oprindelige ejer.

- Køber du en billet af en fremmed person, skal du som minimum se gyldig id på personen, der skal matche navnet på billetten.

- Det er ikke ulovligt at købe eller videresælge en koncertbillet, hvis det er til den originale pris. Det er dog forbudt at tjene penge på billetten eller at tilbyde ekstra betaling for billetten.

- Når et verdensnavn som Adele annoncerer koncerter i Danmark, er der som regel også billetter at købe til koncerter i Tyskland, Sverige og Norge via den danske udbyder.

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.