Så mange børn tvinges i ulovlige kæmpeklasser

Der må højest være 28 elever i en folkeskoleklasse, men det overholdes langt fra alle steder.
Foto: Scanpix

563 folkeskoleelever i Silkeborg går i klasser med mere end 30 elever. Det gør Silkeborg til den kommune i landet, hvor flest danske børn går i ulovlige kæmpeklasser. På landsplan rammer det i alt 2.715 elever, skriver metroxpress.

Ifølge folkeskoleloven må der nemlig højst være 28 elever i en folkeskoleklasse, men der kan i særlige tilfælde gives dispensation til klasser op til 30 elever.

"Loven skal selvfølgelig holdes. Det vil jeg straks spørge ind til over for vores skolechef. Det skyldes nok, at vi har en mærkelig skolestruktur i Silkeborg med uforholdsmæssigt mange skoler," siger næstformand i Silkeborgs børne- og ungeudvalg, Mia Schmidt (K).

Men også 330 skoleelever i Herning er i ulovlige klasser med over 30 børn. I Viborg er tallet 262, 132 i Vejle, 127 i Fredericia og i Skanderborg går 96 elever i klasser, der er større, end loven tillader.

Danmarks Lærerforening mener, at der er alt for mange elever i klasserne.

"Vi har uden tvivl nået smertegrænsen for, hvor mange elever der kan være i en klasse - vi mener, loftet i stedet for 28 burde være færre. Og man skal ikke give så mange dispensationer til at gå over loftet. Når man er så mange elever i klassen, kan det ikke undgå at gå ud over undervisningen, fordi læreren ikke kan give den enkelte elev lige så meget opmærksomhed. Du vil også se endnu flere overveje friskoler og privatskoler," siger næstformand Dorte Lange.

SF har kaldt den nye undervisningsminister i samråd om de store klasser. Undervisningsordfører Jakob Mark siger:

"Står det til os, bør der højst være 24 elever i en folkeskoleklasse. Det giver den bedste undervisning. Men i det mindste må vi kræve, at loven bliver overholdt." 

 

Elever i ulovlige kæmpeklasser

- Silkeborg: 563 elever

- Vejle: 132 elever

- Fredericia: 127 elever

- Skanderborg: 96 elever

- Horsens: 66 elever

- Hedensted: 33 elever

- Kolding: 31 elever

 

- Randers: 31 elever

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.