Så farlig er Ritts kræftsygdom

Ritt Bjerregaard er i behandling for kræft i endetarmen - en sygdom, som flere end før overlever, men som stadig er meget alvorlig - især hvis den ikke opdages i tide.
Ritt Bjerregaards sygdom blev opdaget for en måned siden, og hun har gennemgået to store operationer.
Ritt Bjerregaards sygdom blev opdaget for en måned siden, og hun har gennemgået to store operationer. SCANPIX arkiv

Ritt Bjerregaard fik for en måned siden konstateret kræft i endetarmen, og BT kan i dag fortælle, at den tidligere socialdemokratiske toppolitiker – der betragtes som en af de største i partiet – er hårdt ramt af sygdommen. Den 73-årige Ritt Bjerregaard har ikke kræfter til at tale, men sms’er til BT, at hun har gennemgået to store operationer og er ”ret svag”.

Rammer mest mænd

Hvert år konstateres der cirka 1.500 nye tilfælde af kræft i endetarmen i Danmark – især rammen sygdommen mænd over 45 år.

Antallet af tilfælde har i flere år ligget nogenlunde konstant. Men i takt med, at behandlingsresultaterne er blevet bedre, er dødeligheden for sygdommen faldende, skriver Kræftens Bekæmpelse på sin hjemmeside.

I perioden 2008-2012 døde årligt omkring 550 danskere døde af sygdommen. Fælles for dem, som ikke overlevede, er, at canceren blev opdaget for sent:

- Mulighederne for at blive rask er blevet bedre. Og hvis man er opmærksom og opdager det i tide, så er der gode chancer, siger overlæge Jens Oluf Bruun Pedersen fra Kræftens Bekæmpelse til Ekstra Bladet.

Tidlig indsats er altafgørende

Selv om behandlingmetoderne er forbedret på grund af bedre kirugi, er kun 60 procent af de, der rammes af kræft i endetarmen, i live efter fem år, fortæller overlæge i Kræftens Bekæmpelse Iben Holten til BT.

-  Derfor er det vigtigt, at danskerne går til lægen, når de tror, at der kan være noget galt, så kræften ikke når at sprede sig, siger hun.

Professor i tarm-kirugi Søren Laurberg siger til BT, at overlevelseschancerne for sygdommen er meget svingende - fra nul til 100 procent - alt efter, hvor stor kræftsvulsten er. Nogle kan nøjes med et mindre indgreb, mens det for andre er nødvendigt med en stor operation og kemoterapi.

Operation, kemo og stråler

Årsagen til endetarmskræft er ifølge Kræftens Bekæmpelse oftest ukendt, men overvægt, alkohol og type 2 sukkersyge er faktorer, der øger risikoen. I visse tilfælde kan sygdommen være arvelig betinget.

Endetarmskræft behandles med en operation, hvor man får fjernet kræftknuden. Ofte får man strålebehandling og kemoterapi inden operationen. 

Efter operationen får man ofte en midlertidig stomi i nogle måneder, så tarmen får ro til at hele. I nogle tilfælde er det nødvendigt med en permanent stomi. 

Har sygdommen spredt sig uden for tarmen, kan behandling med kemoterapi og antistofbehandling komme på tale.

Symptomer på kræft i endetarmen

De hyppigste symptomer på endetarmskræft er:

Blodig, slimet afføring

Sort afføring

Diarré eller forstoppelse

En fornemmelse af mangelfuld tømning af tarmen efter toiletbesøg

Luft i tarmene eller ondt i maven i over en måned

Blodmangel, feber og vægttab i lang tid uden grund

Hvis du oplever symptomerne, skal du ALTID gå til læge. Symptomerne er ikke nødvendigvis et tegn på, at du har kræft - men husk, at det er altafgørende, at sygdommen konstateres i tide!

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.