Så billigt får du punkterfrie dæk på cyklen

Der kan være penge at spare, hvis du gør hjemmearbejdet, inden du sætter nye, punkterfri dæk på jernhesten - men glem ikke sikkerheden.
Hvad skal du give for et par nye dæk til jernhesten?
Hvad skal du give for et par nye dæk til jernhesten? Foto: Kristian Kirk Mailand/maimento/Free

Det er ikke svært at købe gode, punkterfri dæk til cyklen - men det kan ofte være en udfordring at finde ud af, hvad man skal købe.

Er du typen, der gerne triller forbi den lokale cykelhandler og får ham til at gøre det, vælger du selvsagt den dyreste løsning.

Er du derimod en af dem, der gerne selv vil stå med dækjern og pumpe, er der mange penge at spare, men pris og kvalitet hænger ofte sammen, siger Cyklistforbundets udstyrsekspert og mekaniker Magnus Lindhart Jørgensen.

- Der er mange dæk på markedet. Man får, hvad man betaler for, og det gælder især for cykeldæk. Nogle producenter siger, de laver lige så gode dæk som de dyre mærker. Det kan også være, det holder stik det første halve år, men på sigt kan det altså godt betale sig, ikke bare at gå efter laveste pris, siger Magnus Lindhart Jørgensen.

Cyklistforbundets ekspert peger på, man kan spare penge ved at tjekke flere netbutikker. Nogle butikker kan have købt stort ind, og det kan give udslag i lavere priser.

Derudover er der udenlandske butikker, som også kan betale sig, hvis de yder gratis fragt. Nogle af de udenlandske sites kan derudover være gode, når man søger anmeldelser af dæk. Her fremhæver Magnus Lindhart Jørgensen sites som engelske bikeradar.com.

Priserne på nettet svinger med udbud, dæktyper og kvalitet. Cyklistforbundets grejekspert vurderer, at et godt dæk vil ligge på mellem 300 og 500 kroner. Præcis hvilket dæk, man skal vælge, afhænger af formålet.

Magnus Lindhart Jørgensen minder i den forbindelse om, at punkterfri dæk altid vil være tungere, da indlægget vejer.

Det vil man kunne mærke, når man skal have cyklen op i fart. Derudover påpeger han, at man lige skal gøre et par ting op med sig selv, inden man beslutter sig for selv at gøre arbejdet på cyklen.

Én ting er, at der er man let kan købe forkert på nettet og ende med et dæk, der for eksempel er for bredt til ens cykelskærm. Noget helt andet er sikkerhedsaspektet.

Man skal kunne finde ud af at skrue eksempelvis bremsen rigtigt på, som han siger.

Og netop sikkerhedsaspektet er en af årsagerne til, at netbutikker ikke har taget livet af alle cykelhandlerne. Sikkerhed i kombination med serviceelementet er det, butikkerne kan levere og leve af. Det oplever Jens Bernhard Nielsen, som har arbejdet som cykelsmed på Vesterbro, i København, i ni år.

- Som cykelhandler kan man rådgive om, hvad kunderne skal vælge, og hvad man ikke skal vælge. Jeg ved for eksempel, hvilke punkterfri dæk der er så tunge, at de påvirker køreegenskaberne på en uheldig måde, siger Jens Bernhard Nielsen og tilføjer:

- Derudover er der den ekstra service. Jeg tjekker også cyklerne, smører dem, ser på bremsekablet osv. Dermed sørger jeg for, at sikkerheden er i orden. Det er jo noget af det, der kan gå galt, når man selv gør det, siger han.

Når alt kommer til alt, så er gør-det-selv altid billigere, og så må man gøre op med sig selv, hvad man er tilhænger af.

Et hurtigt pristjek hos tre cykelhandlere på Vesterbro i København viser, at de tilbyder punkteringsfri dæk inklusiv slange og montering på mellem 350 og 550 kroner per dæk alt efter butik og de dækmærker, de anvender.

Vælger man selv at stå for det hele, så kan man købe kvalitetsdæk på nettet for under 200 kroner og endnu lavere, hvis man køber dem i par. Oveni skal man dog lægge udgiften til en cykelslange.

FAKTA: Punkterfri dæk på nettet:

- Det er selvsagt billigere selv at købe dæk og slanger på nettet og selv montere dem end at få cykelhandleren til at gøre det.

- Kan man finde ud af det, er der intet til hinder for at gøre det, lyder opfordringen fra Cyklistforbundet. Man kan finde tips til dæktyper på nettet. Ofte er kommentarfelterne på cykelsites som engelske bikeradar.com et godt sted at søge information om et produkt.

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.