S: Grønlands krise skræmmer investorerne væk

Regeringskrise i Nuuk skader reformtempo, frygter S, som dog går i rette med DF: Grønland har fået selvstyre.
Grønlands regeringschef undgik tirsdag aften lige akkurat at stå over for et mistillidsvotum.
Grønlands regeringschef undgik tirsdag aften lige akkurat at stå over for et mistillidsvotum. Foto: Jacob Ehrbahn/free

Det er rigtig ærgerligt for Grønlands økonomi, at landets regering må bruge alle sine kræfter på at kæmpe for sit liv. Det fjerner fokus fra nødvendige reformer, der skal sætte skub i de investeringer, som grønlænderne har så hårdt brug for.

Det siger Socialdemokraternes grønlandsordfører, Flemming Møller Mortensen, til den politiske krise, der nærmest har lammet Grønlands koalitionsregering, Naalakkersuisut, og parlamentet i Nuuk, Inatsisartut.

Tirsdag aften overlevede regeringschef Aleqa Hammond (Siumut) på et hængende hår et mistillidsvotum. Samtidig har Hammond fået orlov, mens hendes bilagssag om 106.000 kroner behandles af parlamentet.

- Der går selvfølgelig noget stilstand og politisk vakuum i tingene, og det har man slet ikke brug for i Grønland i øjeblikket, siger Flemming Møller Mortensen.

Økonomiske rådgivere peger på, at der er påtrængende behov for reformer, så Grønland kan tiltrække risikovillig kapital udefra til investeringer i de store projekter, man gerne vil have i gang, påpeger han.

- Grønlands økonomiske udfordringer er store, når man kigger ind i fremtiden, siger S-ordføreren.

Søren Espersen fra Dansk Folkeparti sagde tirsdag til Ritzau, at Grønland ville have godt af et nyvalg.

- Det ville rense luften ganske gevaldigt, og det, håber jeg egentlig, sker. Grønland er i øjeblikket styrende mod en økonomisk og samfundsmæssig katastrofe, siger Espersen, som har kaldt statsministeren til forespørgselsdebat om hele Grønlands situation.

Men, siger Flemming Møller Mortensen, krisen er et rent grønlandsk anliggende.

- Søren Espersen og Dansk Folkeparti har jo altid mange meninger om Grønland, og de har altid rigtig svært ved at respektere og forstå, at grønlænderne har deres selvstyrelov og selv slår deres politiske takter.

- Jeg afholder mig fra at komme med den type anbefalinger i respekt for selvstyreloven, siger Flemming Møller Mortensen.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.