Rohde: Støjberg må leve med mig

På trods af åbne stridigheder med partitoppen på udlændingeområdet, fastholder Jens Rohde, at Venstre er hans parti.
Det er jo ikke Inger Støjberg, der ejer partiet. Hun har ret til at sige sin mening, og jeg har ret til at give udtryk for min holdning, siger Jens Rohde
Det er jo ikke Inger Støjberg, der ejer partiet. Hun har ret til at sige sin mening, og jeg har ret til at give udtryk for min holdning, siger Jens Rohde Foto: Scanpix arkiv

Medlem af Europaparlamentet for Venstre Jens Rohde har i flere tilfælde kritiseret sit partis linje over for udlændinge i skarpe vendinger.

Senest i et facebookopslag fredag morgen, hvor han tager afstand fra integrationsminister Inger Støjbergs ønske om, at indføre en ny test, som formentlig ville have fældet Jens Rohdes egen mor, der har tyske rødder, men har levet og arbejdet i Danmark i mange år.

”Tænk, at et liberalt parti, som jeg selv er medlem af, potentielt ville have ekskluderet min egen mor og svigermor fra at opnå dansk statsborgerskab,” skriver han i opslaget.

På trods utilfredsheden med partilinjen afviser Jens Rohde klart overfor Avisen.dk, at han overvejer at forlade Venstre.

- Det er jo i forhold til udlændingepolitikken, hvor jeg mener, der er sket et skred. Det må jeg jo kæmpe for inde i mit parti. Det er jo ikke Inger Støjberg, der ejer partiet. Hun har ret til at sige sin mening, og jeg har ret til at give udtryk for min holdning. Sådan er det jo. Jeg er medlem af et politisk parti og ikke en støtteforening, siger han til Avisen.dk.

Føler du, du stadig passer ind i Venstre?

- Ja, når jeg diskuterer de her ting med min egen kommuneforeningsbestyrelse, så får jeg fuld opbakning. Når jeg diskuterer det i byrådet, får jeg også opbakning. Når jeg er ude og diskutere EU-politik møder jeg også pæn opbakning fra venstrefolk, siger han og fortsætter:

- Der er jo venstrefolk, der skriver og takker mig for, at jeg holder den liberale fane højt. Der er også folk, der sender mig mails, som ikke tør rejse sig op imod linjen, men som synes, det er befriende, at der er nogle som forfægter den.

Arven fra Uffe Elleman

Flere brugere på avisen.dk har har dagen igennem kommenteret på Jens Rohdes udmelding. Nogle undrer sig over, at Jens Rohde ikke er blevet smidt ud af partiet eller selv har valgt at gå. Til det svarer Jens Rohde:

- Man kender jo ikke Venstres historie, hvis man mener, at man ikke hører til i Venstre, fordi man indtager et humanistisk standpunkt og et proeuropæisk standpunkt. Så har man ligesom glemt vores historie.

Han henviser til tidligere partiformand for Venstre Uffe Elleman, som ifølge Jens Rohde stod for en proeuropæisk og humanistisk liberal linje, der kendetegnede partiet  i 80’erne og 90’erne.

- De synspunkter trives stadig i Venstre. Det er muligt, de ikke trives særlig godt på Christiansborg for øjeblikket, men det skal jo ikke afholde os andre fra at stå fast på de principper, vi mener er rigtige, siger han.

Nødråb

Og det er ganske enkelt nødvendigt, at nogle tager bladet fra munden, for at skabe en modpol til Inger Støjberg, fastslår han.

- Det her er et nødråb. Det handler simpelthen om anstændighed og efter min mening nogle liberale principper, som jeg oplever, Inger Støjberg træder under fode. Jeg vil ikke være med til, at vi som liberale lærer vores børn, at man ikke skal være generøs eller argumenterer for hensynsløshed i stedet for hensyn til andre mennesker.

Støjberg må leve med mig

Integrationsminister Inger Støjberg slår i dag fast i Venstres nyhedsbrev, at hun ikke har tænkt sig, at bløde op på linjen overfor udlændinge.

”Når man bliver dansk statsborger, så må det være, fordi man fuldt og helt har besluttet sig for at være dansker,” siger hun.

Tilsvarende fastholder Jens Rohde, at han vil fortsætte med at markere et andet synspunkt i Venstre.

”Jeg bliver ved med at forfægte det her synspunkt. Det er et spørgsmål om helt almindelig ordentlighed, og det mener jeg, venstre skal stå for. For mig er det at være liberal ikke foreneligt med at være hverken egoist eller at møde folk med en kollektivistisk tilgang. Det vil jeg forfægte til enhver tid. Det må Inger Støjberg leve med, ligesom jeg må leve med Inger Støjberg.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.