Rod med vælgererklæringer kan koste parti pladsen i Folketinget

Det digitale system til indsamling af vælgererklæringer er så fyldt med fejl, at op mod to tredjedele af erklæringerne går tabt. Det kan forhindre partier som Kristendemokraterne i at blive opstillingsparate inden et potentielt snarligt folketingsvalg. Leverandøren erkender udfordringer.

I en tid hvor der spekuleres i et muligt folketingsvalg, har de små og nye partier travlt med at blive opstillingsparate. Men det digitale system, der skal registrere vælgererklæringer, er så smækfyldt med fejl, at det kan forhindre partierne i at blive klar i tide. Det fortæller Radio24syv.

Kristendemokraterne er et af de partier, som lige nu slås med at indsamle de 20.109 vælgererklæringer, der kræves for at blive opstillingsberettiget til Folketinget - og her er man frustreret over systemet:

"Konsekvensen er, at vi bliver forsinket med vores opstillingsparathed - og vi ved jo, at der kan blive udskrevet valg hvert eneste øjeblik. Så derfor er det et stort problem for vores demokrati", siger landsformand for Kristendemokraterne, Stig Grenov, til Radio24syv.

Af en aktindsigt, som Radio24syv har fået, fremgår det, at leverandøren af det digitale system KMD har modtaget mindst 300 support-henvendelser vedrørende vælgererklæringer i perioden januar 2016 - maj 2016.

Formand for det nystiftet parti Nye Borgerlige, der i går blev opstillingsberettiget, Pernille Vermund, kalder det "dybt problematisk", at partier risikerer ikke at blive opstillingsparate inden et folketingsvalg på grund af systemfejl. Også Nye borgerlige har oplevet store problemer med systemet:

"Det har været meget fejlbehæftet. Hele vejen igennem har det været noget, der har forhindret os i at få det her gjort tidligere. Så vi har brugt meget tid på at indsamle vælgererklæringer, som vi kunne have brugt på at udvikle politik", siger hun til Radio24syv.

Kristendemokraterne oplyser, at cirka 65 procent af deres vælgererklæringer går tabt i processen, mens Nye Borgerlige oplyser, at det er tilfældet for cirka 50 procent af deres vælgererklæringer.

"Det er jo en katastrofe. Vi kender forholdene med det gamle system, som på ingen måde var perfekt - der tabte man også nogle, men vi har langt overskredet den andel, som vi dengang tabte", siger Stig Grenov til Radio24syv.

Pernille Vermund tilføjer:

"Der er selvfølgelig nogen som fortryder, og nogen som glemmer det, men der er rigtig rigtig mange, som har oplevet, at der var fejl i systemet og derfor ikke kunne blive stillere".

Processen skulle ellers været blevet "effektiviseret og forenklet", efter at Social- og Indenrigsministeriet lancerede det nye digitale system til at registrere vælgererklæringer den 12 januar i år:

Når en vælger ønsker at støtte et parti i at opstille til Folketinget i dag, giver hun typisk først sin e-mailadresse til partiet - det kan foregå på gaden eller via partiets hjemmeside. Det kaldes en støttetilkendegivelse. Inden for syv dage modtager vælgeren et link fra Social- og Indenrigsministeriet, hvorpå hun kan logge ind med sit NemId og underskrive den endelige vælgererklæring.

Men ifølge de nye partier er det altså de færreste, der når hele vejen igennem forløbet. Typiske fejl inkluderer fejl ved login og log-ud, inaktive links og manglende bekræftelsesmails. Radio24syv er også bekendt med tilfælde, hvor vælgererklæringer havner ved et forkert parti. Fra fredag den 12. august til onsdag den 17. august var systemet ramt af nedbrud. Og fra 30. august til 6. september sendte ministeriet invitationsmails med forkerte links ud, som sendte vælgerne ind på en testside.

"På den måde kommer vælgerne ind og møder en mur i overført betydning - og så giver de op. Det har katastrofal betydning for os partier", siger Stig Grenov fra Kristendemokraterne til Radio24syv.

Ifølge partisekretær hos Kristendemokraterne, Tage Sørensen, har partiet modtaget flere hundrede henvendelser skriftligt og telefonisk fra borgere, der har oplevet problemer med det digitale system. Der har også været problemer med at få registreret gamle papirvælgererklæringer i det digitale system. Kristendemokraterne samlede 6893 papirerklæringer ind, før det digitale system blev lanceret 12. januar i år, men ministeriet har kun fået digitaliseret 58 af disse.

Social- og Indenrigsministeriet har sammen med KMD gennemført flere fejlrettelser i januar, februar, marts, april, maj, juni og juli. Det er ikke lykkedes Radio24syv at få en kommentar fra Social- og Indenrigsministeriet, men kommunikationschef i KMD, Christoffer Hellmann, skriver i et skriftligt svar til Radio24syv:

"Vi er klar over, at der har været udfordringer med digitale vælgererklæringer. Det er vores opfattelse, at langt de fleste er løst. Det er ikke vores indtryk, at vælgere kontinuerligt ikke lykkedes med at aflevere deres vælgererklæringer på grund af fejl i systemet. Men vi undersøger løbende de henvendelser, vi får og løser de konkrete udfordringer".

Stig Grenov fra Kristendemokraterne erkender, at systemet virker bedre, end det gjorde ved lanceringen:

"Det er rigtigt, at det virker i større grad, end det har gjort hidtil. Men det skulle have virket 12. januar. Vi er blevet slået tilbage til start mange af os partier, som står udenfor, fordi der har været så mange fejl hele vejen igennem".

Han henviser til, at Indenrigsminister Karen Ellemann meldte ud, at systemets fejl ville være rettet i løbet af sommeren.

"Der må jeg sige, den sommerferie er overstået, og vi har haft fejl også her i september måned".

Udover Kristendemokraterne og Nye Borgerlige er Danskernes Parti, Dansk Samling, Nationalpartiet, Dukkepartiet og Retsforbundet blandt de partier, der forsøger at blive opstillingsberettigede.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.