Riskær ligeglad med nej: Vil stille op for Alternativet

Arbejdende familier trækker en alt for stor del af skatte-læsset mener den kontroversielle erhvervsmand Klaus Riskær. Han forsøger nu at blive folketingskandidat for Alternativet, selvom Elbæk har sagt pænt nej tak.
Klaus Riskær Pedersen fik ikke direkte adgang til at blive spidskandidat for Alternativet, men blev i sidste uge afvist af Uffe Elbæk. Nu stiller han op til et medlemsmøde og forsøger sig med "et godt gammeldags kampvalg," siger han.
Klaus Riskær Pedersen fik ikke direkte adgang til at blive spidskandidat for Alternativet, men blev i sidste uge afvist af Uffe Elbæk. Nu stiller han op til et medlemsmøde og forsøger sig med "et godt gammeldags kampvalg," siger han. Nils Meilvang /Scanpix

Erhvervsmanden Klaus Riskær Pedersen forsøger at blive folketingskandidat for det nye parti Alternativet, der har slået sig op på at være Danmarks grønne parti. Det sker med et budskab om, at Danmarks hårdtarbejdende familier skal betale langt mindre skat, og at erhvervslivet er sluppet alt for billigt.

Alternativets stifter, Uffe Elbæk, har ellers allerede sagt pænt nej tak til den kontroversielle erhvervsmand, som har været i fængsel for groft bedrageri.

- Jeg har fået et råd af Uffe Elbæk. Han mener blandt andet, at jeg er for kendt. Og jeg forstår også godt, at man ikke bare skal kunne komme valsende ind som kendis, siger Klaus Riskær, som altså alligevel stiller op for partiet som kandidat i Københavns Omegns Storkreds.

- Jeg har ikke tænkt mig at følge det råd. Jeg skal stille op, fordi jeg kan styrke dem på en lang række områder, hvor der i dag ikke er en politikudvikling, slår han fast.

På opdagelsesrejse i partierne

59-årige Klaus Riskær forlod i 1994 en post som europaparlamentariker for Venstre. Nu forsøger han så at vende tilbage til politik, og Alternativet er ikke det første sted, han har henvendt sig.

- Jeg har været på en opdagelsesrejse. Men den har været begrænset, for jeg har kun været hos Konservative og Socialdemokraterne. Men havde Alternativet været opstillet for et halvt år siden, så var jeg gået direkte til dem. Jeg passer langt bedre ind i Alternativet, og jeg vil meget gerne bidrage her. Jeg har hele mit liv været meget alternativ, siger Klaus Riskær.

Han afviser at hans fortid skulle være et problem for Alternativet.

- Det skal være slut med, at politikere skal være renskurede puritanister. Politikere skal være almindelige mennesker, som har et troværdigt udgangspunkt for det, de laver. Nu må medlemmerne tage stilling til det. Det bliver et godt gammeldags kampvalg, siger han.

Pilråddent skattesystem

Klaus Riskær mener blandt andet, at han kan tilbyde Alternativet en afklaring af partiets økonomiske politik – og han har en vision om markante ændringer af skattesystemet.

- Vores skattesystem er faldet fra hinanden. Vi bygger ovenpå, men fundamentet er pilråddent. Det er ikke effektivt, det er ikke gennemsigtigt, det er ikke fair, siger han og uddyber:

- Skatten bliver slæbt hjem af hårdtarbejdende familier, som kan trækkes i kildeskat, og som ikke kan lave alle de julenumre og svinkeærinder, som de rige kan. De kan planlægge det væk og afskrive eller lægge det i selskaber og fonde, og hvad ved jeg.

Erhvervslivet betaler for lidt skat

Erhvervsmanden er til gengæld ude med riven efter erhvervslivet, som slipper alt for let udenom at betale skat, mener han.

- Erhvervslivet betaler nærmest ingen skat i forhold til, hvordan de bruger samfundets fælles resurser. De planlægger det væk, har udenlandske datterselskaber og så videre. Hvorfor har olieselskaberne drevet virksomhed i Danmark i 20 år uden at betale skat? Det kan ikke være rigtigt, siger Klaus Riskær.

Han mener ikke selv, at der er tale om en "rød" skattepolitik, men til gengæld om en total ændring af den måde, skatterne blive inddrevet på. Der skal ikke være flere skatter, men de skal fordeles på en mere fair og bæredygtig måde.

- Den arbejdende befolkning er ved at bryde fuldstændig sammen under skattebyrden, og det skal tænkes fuldstændig om. Nu skal det altså holde op det her. Der skal være et voldsomt fald i beskatning af arbejde – virkelig voldsomt!

På den måde mener han også, at mange sociale problemer med mennesker på langvarig offentlig forsørgelse vil blive løst.

- De kan kalde det rødt – de kan fandeme kalde det, hvad de vil, men der er en god grund til, at jeg siger det, siger Klaus Riskær, som samtidig understreger, at hvis det ikke skulle lykkes at blive kandidat for Alternativet, så tager han nederlaget med et smil.

- Så har jeg i hvert fald givet dem tilbuddet, siger han.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.